BYGG

Styrte unna vanlige løsninger for å gjøre bygget til Danmarks sikreste fengsel

Storstrøm Fængsel ved Nørre Aslev på Falster.
Storstrøm Fængsel ved Nørre Aslev på Falster.
Av Niklas Andersen, Ing.dk
28. sep. 2017 - 19:00

Det stilles spesielle bygningskrav til et moderne, toppsikret fengsel. Ett av dem er smale fuger.

Danmarks nye statsfengsel – Storstrøm Fængsel ved Nørre Aslev på Falster – er med sitt bygningsareal på 35.000 kvadratmeter landets nest største. I tillegg kommer fengselets totale areal på godt og vel 170 000 kvadratmeter. Og i dag låses dørene.

Byggingen startet i 2014, og det er konsulentfirmaet Rambøll som har stått for prosjekteringen, mens C.F. Møller Architects har tegnet bygget.

Danmarks sikreste

Fengselet er Danmarks sikreste fengsel, og det er det blant annet på grunn av den 1,3 kilometer lange og seks meter høye perimetermuren som er støpt i betong. I tillegg til den omfattende betongmuren finnes det et gittergjerde med detekteringssensorer.

Vis mer

En annen sak som gjør fengselet til Danmarks sikreste, er selve byggeprosessen, forteller Esben Thygesen, som er prosjektleder for Storstrøm Fængsel:

– Det har vært stilt svært høye krav om at man ikke skal kunne skjule narko og lignende i fengselet, sier prosjektlederen, og legger til at man derfor helt har unngått å bygge med store fuger og fotlister, som er noe man enkelt kan trekke ut og bruke som gjemmested.

Det har derfor vært en utradisjonell framgangsmåte hvor ønsket om høy sikkerhet naturligvis har påvirket byggeprosessen.

Fengselscellene har verken store fuger eller fotlister. Foto: Torben Eskerod
Fengselscellene har verken store fuger eller fotlister. Foto: Torben Eskerod

Man har for eksempel heller ikke brukt vanlige baderister eller ventilasjonsgitre, sier Esben Thygesen.

Uten gitter

I tillegg til dette, er fengselet delt opp i små enheter, noe som medfører økt sikkerhet for både innsatte og personalet, forklarer Esben Thygesen.

– Man har seksjonert fengselet ned til små enheter på syv mann. Det innebærer at man kan låse enheten, og dermed isolere de syv personene fra andre innsatte. Det kan bli nødvendig når man skal skille rivaliserende bander.

Utover dette har man gjort fengslet gitterløst til fordel for dører av sikkerhetsglass, forteller prosjektlederen. Av sikkerhetsmessige årsaker kan han ikke fortelle hvilke spesifikasjoner sikkerhetsglasset og lignende utstyr i fengslet har.

  • Artikkelen ble først publisert på Ing.dk
Betongmurene sørger for høy sikkerhet. Foto: Torben Eskerod
Betongmurene sørger for høy sikkerhet. Foto: Torben Eskerod
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.