IT

Her gjør næringsministeren radio-Norge heldigitalt

Markerte slutten på to års utbygging.

Knapp, ikke snorklipp: Næringsminister Monica Mæland markerer fullførelsen av det nye digitale kringkastingsnettet med et knappetrykk, mens sjefsutbygger Torbjørn Ødegård Teigen i Norkring følger med.
Knapp, ikke snorklipp: Næringsminister Monica Mæland markerer fullførelsen av det nye digitale kringkastingsnettet med et knappetrykk, mens sjefsutbygger Torbjørn Ødegård Teigen i Norkring følger med. Bilde: Jørgen Thaule

Etter at Kulturdepartementet gav klarsignal for utbyggingen av digital kringkasting har Telenors datterselskap Norkring bygget ut det nasjonale DAB-nettet.

Har levert

– De har levert det til avtalt tid, kostnad og kvalitet slik det var bestilt, sa ministeren da hun satte landets 756. DAB-sender i drift.

Han sa at Norge er et foregangsland når det gjelder digitalisering av radiomediet.

DAB-nettene i Norge er verdens mest omfattende, bygd i et land med vanskelig topografi. Og med senderen på Knappefjell, som dekker 3000 mennesker, er radio i Norge blitt heldigitalt.

Les også: Denne radiochipen forsyner seg selv med strøm

To nettverk

I tillegg til det nasjonale nettverket som er ferdigstilt i dag, fikk vi allerede i fjor et kommersielt nettverk som dekker 90 prosent av befolkningen.

Det har rundt 190 sendestasjoner, men de fleste er samlokalisert med det nasjonale nettet som bærer NRK.

Adm. direktør i Norkring, Torbjørn Ødegård Teigen, sa ved åpningen at det har tatt tid å planlegge det nye digitale radionettet, men da de først satte i gang gikk det raskt.

Stabile leveranser

På det meste ble det satt i drift 100 sendere i kvartalet.

– Vi har gode ingeniører med solid kunnskap og sammen med god logistikk og stabile leverandører har vi kommet i mål i tide, sier Teigen.

Prisen på de to nye nettverkene er rundt en milliard kroner.

– Nå skal vi teste og justere nettet for å optimalisere dekningen, men NRK har sagt at selv om den planlagte utbyggingen er ferdig og at dekningsmålet er nådd, de vil måle dekning og høre på innspill i årene fremover. Det betyr nok at nettet kommer til å vokse med en del titalls sendere etter hvert, sier Teigen.

Les også:

Nå har 99,5 prosent av befolkningen tilgang til NRK over DAB

Slik kan bilen din få DAB+, ryggekamera og navigasjon

Slukkingen av FM-nettet kan bli omgjort  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.