OLJE OG GASS

Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk

Nær 100 tonn kjemikaliemiks lakk ut. 70.000 fisk døde.

Fracking-brannen i Ohio på Statoils anlegg.
Fracking-brannen i Ohio på Statoils anlegg. Bilde: Monroe County EMA
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
7. aug. 2014 - 07:00
Vis mer

Lørdag 28. juni brant hele maskinparken ved Statoils skifergassanlegg i Monroe County, Ohio. Store mengder kjemikalier som brukes i frackingprosessen lakk ut.

Omtrent 70.000 fisk døde i en nærliggende liten elv, ifølge en fersk rapport fra amerikanske miljømyndigheter.

Brønnområdet er ved en del av Marcellus-formasjonen, en av de rikeste skifergassforekomstene i USA.

Les også: Statoils naboer i Ohio måtte evakueres

30 eksplosjoner

Den kraftige brannen var synlig fra lang avstand. Omtrent 30 eksplosjoner bidro til å gjøre slukkingsarbeidet vanskelig. Ifølge rapporten tok det flere dager å slukke brannen fullstendig.

Ingen personer ble skadet i brannen, men 25 naboer til brønnområdet ble evakuert. Anlegget er fortsatt nedstengt og Statoil holder på å utbedre skadene.

– Dette var en alvorlig hendelse og Statoil har igangsatt en intern gransking for å bringe klarhet i hva som var foranledningen til brannen, lære av det som skjedde og eventuelt iverksette nye tiltak for å forhindre at det skjer igjen, skriver pressetalsmann Knut Rostad i Statoil i en epost.

Etter brannen startet delstatsmyndighetene i Ohio og føderale myndigheter sammen med Statoil kartlegging av miljøkonsekvensene av brannen. En foreløpig rapport fra dette arbeidet ble nylig klar.

Les også: – Skiferoljerevolusjon er den største overraskelsen i oljehistorien

Over 11.000 døde fisk ble samlet inn etter brannen. Ohio Environmental Council
Store lekkasjer

Det amerikanske miljøtilsynet EPA har gått ut med en foreløpig rapport fra brannen. Der heter det at nær 100 tonn med ulike produkter var lagret på brønnområdet.

Kjemikaliene var ment for både den omstridte fracking-prosessen og brønnkomplettering. Hydraulisk frakturering eller fracking er en metode som gjør det mulig å utvinne olje eller gass fra tette bergarter. Ved å pumpe vann, sand og ulike kjemikalier ned i brønnen sprekker omliggende bergarter opp. Metoden er omstridt og ikke tillatt i flere europeiske land. 

Brannslukking og tilbakestrøm fra et av brønnhodene gjorde at store mengder vann og ukjente mengder kjemiske produkter havnet i naturen, ifølge EPA-rapporten.

Vannprøver inneholdt blant annet hydrokarboner, aceton, etylbenzen, toluen og flere andre forbindelser. Utslippet av tilbakestrømsvann fra brønnen stoppet ikke før natt til 29. juni, ifølge EPA.

Over 11.000 døde fisk ble samlet inn fra en strekning på åtte kilometer.

Ifølge Statoil er ikke årsaken til fiskedøden fastslått.

– Tallet på antall døde fisk baserer seg på et estimat fra the Ohio Department of Natural Resources, som Statoil har samarbeidet tett med etter brannen. Undersøkelser i dagene etter brannen viser at det er fortsatt er fisk og annet liv i elver og bekker i nærheten av brønnområdet, og det er ikke påvist skader på disse, svarer Rostad.

Les også: Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Anlegget ble totalskadet i brannen.
Anlegget ble totalskadet i brannen.

Hydraulikkslange

Foreløpige rapporter tyder på at brannen var et resultat av lekkasje fra en hydraulikklinje. Varmt utstyr skal ha antent i hydraulikkvæsken, ifølge EPA-rapporten. Men Statoil har ikke konkludert.

– Granskingene som pågår har ikke fastslått brannårsaken ennå, annet enn at selve brannen var begrenset til utstyr på anlegget, svarer Rostad.

Statoil har syv brønner som er ferdigboret på området. Ingen av brønnene er satt i produksjon. Da brannen startet, holdt selskapet Halliburton på med komplettering av brønnene.

Et ekspertteam fra Wild Well Control ble blant annet brukt til å sjekke brønnhodene etter brannen. Flere tester i etterkant viser at brønnhodene var intakte etter brannen. Utslippet fra den ene brønnen skyldtes feil ved et sluserør og ikke selve brønnhodet, ifølge rapporten.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Tilbake til normalt

Statoil opprettet etter brannen en egen nettside for å opplyse om situasjonen rundt brannen.

Ifølge Statoil er situasjonen i området tilbake til det normale, heter det på nettsiden ohioincidentresponse.com.

– Etter brannen har det blitt gjort omfattende arbeid for å minimere påvirkningen på miljøet rundt brønnområdet. Målinger av luft, vann og jord viser normale verdier, men Statoil har i samråd med lokalt og føderalt Environmental Protection Agency besluttet å fortsette målingene inntil videre. Det er ikke registrert noe påvirkning på vegetasjonen eller annet dyreliv som følge av hendelsen, skriver Rostad.

Les også:

Dette er EUs svært spesifikke sanksjonsliste mot Russland

Slik skal Lundin vekke oppsikt på ONS  

Dette er de beste oljeuniversitetene i Europa  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.