BYGG

Her ga sprinkleranlegget vannskader i sju etasjer

Ventilene var ikke merket.

Større skader: Skadene på bygget i Sørkedalsveien i Oslo ble langt større enn de skulle vært. Forskriftene var ikke fulgt, og brannetaten klarte ikke å stenge sprinkleranlegget. Dette førte til at vannskadene ble større enn brannskadene.
Større skader: Skadene på bygget i Sørkedalsveien i Oslo ble langt større enn de skulle vært. Forskriftene var ikke fulgt, og brannetaten klarte ikke å stenge sprinkleranlegget. Dette førte til at vannskadene ble større enn brannskadene. Bilde: Roald Ramsdal
4. mars 2013 - 13:33
Vis mer

Onsdag 13. februar oppstod det brann i en leilighet på Majorstua i Oslo. Leiligheten lå i syvende etasje.

Brannen ble raskt stoppet, men sprinkleranlegget førte til store vannskader helt ned i en sportsforretning i første etasje.

Skadene kunne vært betydelig mindre om reglene hadde vært fulgt.

Skjulte ventiler

Da brannen var slukket og brannvesenet skulle stenge sprinkleranlegget, var det ingen henvisninger til hvor ventilene var plassert, selv om slik merking er påkrevd (se faktaboks).

Den eneste måten å få stanset unødvendig vannsprut på, var å komme seg inn i kjelleren og stenge hovedkranen.

Men brannvesenet hadde ingen nøkkel. De måtte bryte seg inn gjennom to kraftige ståldører for å få stengt vannstrømmen.

– Vi brukte både tid og energi på å komme gjennom de to ståldørene med rambukk. Hvis vi hadde fått stengt sprinkleranlegget tidligere, kunne vannskadene begrenset seg til leiligheten der det brant. Kanskje hadde leiligheten under også blitt rammet, men ikke mer, bekrefter brigader Lars Grimsgård i Oslo brann og redningsetat.

Les også: – Brannsikkerheten reduseres bit for bit

Signalbygg

For Grimsgård er den manglende merkingen av stengeventilene litt underlig.

– Ellers er Sørkedalsveien 7-9 nærmest et signalbygg rent brannteknisk. Både arkitektene og rådgiverne har tatt inn over seg hvordan dette bør gjøres. Men det manglet merking av hvor stengeventilene var, og det manglet nøkler til kjelleren.

Han presiserer også at sprinkleranlegg redder liv, og at flere bygg burde vært utstyrt med slike slokkingsanlegg.

– Men vannskadene i dette bygget ble langt værre enn brannskadene, og det var egentlig unødvendig. Dessverre ser vi dårlig eller manglende merking fra tid til annen, sier Grimsgård.

Det bekrefter også Frank Elton som er kontrollingeniør og fagansvarlig for sprinkleranlegg i Norsk brannvernforening.

– Det skal være merket fra stedet der det er natulig for brannvesenet å starte, og frem til ventil. Men vi ser at mange bygg mangler slik merking. De som kontrollerer kan nok være litt slepphendte, sier Elton.

Les også: – De fleste norske bygg er ulovlige

Uavklart jus

Hva gjør så forsikringsselskapene i en situasjon der manglende merking fører til større vannskader enn nødvendig? Det ser ikke ut til at de gjør noe som helst.

– Vi har ikke funnet noen slike saker, verken i rettspraksis eller fra Finansklagenemnda, forteller advokat Alexander Frostad i advokatfirmaet Grette.

Dette bekrefter Håvard Grønstad, fagsjef for brann i bransjeorganisasjonen Finans Norge.

– Vi har ingen kjente saker hvor det er søkt regress for ikke å ha nødvendig kjennskap til rutiner ved avstengning. Forsikring er imidlertid klar over forholdet og har diskutert tiltak i form av opplysningsarbeid, skriver Grønstad i en e-post.

Frostad sier at manglende merking kan gi forsikringsselskaper anledning til å avkorte skadeutbetaling, eller kreve regress fra byggherre, i noen tilfeller også fra entreprenør.

– Men det avhenger av hva som står i avtalen, det er gjerne presisert hvilke sikkerhetsforskrifter som skal overholdes, enten forsikringsselskapets egne krav eller krav fra myndighetene, sier Frostad. Han understreker at han kun uttaler seg generelt, og ikke om brannen i Sørkedalsveien.

Harald Fosse, partner i Grette, sier at det ikke bare er snakk om hvor store skadene blir, men også om hvor grove eventuelle unnlatelsessynder eller mangler er.

Les også: Dette gjør du når det brenner i tunnelen

Brudd på forskrift

Direktoratet for Byggkvalitet sier det er et krav om merking av ventiler for sprinkleranlegg.

– Det går klart frem at slikt utstyr skal være merket. I tidligere versjoner var den samme teksten i veilederen, men det betyr like fullt at det var påbudt, sier senioringeniør Vidar Stenstad i Direktoratet for Byggkvalitet.

– Så det betyr at om brannetatens versjon er korrekt, så er ikke dette bygget ført opp i henhold til forskrift?

– Ja, manglende merking er brudd på forskrift, bekrefter Stenstad.

Ifølge Finans Norge er dette eiers ansvar alene. I «Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn» er det eier av bygget som har det ufravikelige ansvaret for drift av anlegget.

– Det er med andre ord eier og bruker som skal sørge for at de har nødvendige kunnskaper om å drifte anlegget. Skilting og andre forhold skal også være kontrollert i forbindelse med pålagt vedlikehold og kontroll som det også påligger eier å administrere, sier Grønstad.

– Imidlertid ønsker vi å poengtere at konsekvensene med en utviklet brann ofte er langt større med fare for tapte liv enn en vannskade. Saken som nevnes her er faktisk hyggelig lesning ved at brannen ble slukket, avslutter representanten for forsikringsbransjen.

Les også:

Omdiskutert rekordbygg brant ned

Norges høyeste trehus blir studentboliger  

– Boligene var bedre i 1970  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.