MOBIL

Her får du mest mobildata for pengene

Ute etter nytt abonnement? Du bør se på mer enn bare gigabyte.

Det er en jungel av operatører og abonnementer der ute. Vi har funnet ut hvilke operatører som har de beste tilbudene.
Det er en jungel av operatører og abonnementer der ute. Vi har funnet ut hvilke operatører som har de beste tilbudene. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
5. juni 2014 - 20:33

Etterhvert som mobiloperatørene mer eller mindre har sluttet å ta betalt for ringeminutter, er det datatrafikk som er den viktigste faktoren i valg av nytt mobilabonnement.

Operatørene er imidlertid en forutsigbar gjeng, og så snart en av dem setter ned prisen, følger de andre raskt etter. Resultatet er at «fri bruk» og en stor kvote med datatrafikk i dag koster 300 kroner, nesten uansett hvilken operatør du går for.

LES OGSÅ: Tre tjenester du bør slutte å betale for

Da får du som regel 5 GB, og praktisk talt fri bruk av tale, SMS og MMS. Om du er storforbruker, strømmer musikk, ser video, laster ned apper og spill og bedriver andre dataintensive øvelser på farten, bør det være såpass.

Så hvilket tilbud skal du gå for dersom du skal bruke 300 kroner i måneden på abonnement?

Hastigheter, skjulte kostnader og dekning

Det er faktisk en del som skiller operatørene. En del operatører tilbyr for eksempel ikke full hastighet i mobilnettet. Andre har ikke 4G-tilbud.

En annen kostnad man gjerne ikke tenker på er hvor mye det koster å bruke mer enn den inkluderte datatrafikken. Mens noen operatører nøyer seg med å sette ned hastigheten, legger andre på en hundrelapp ekstra om du bruker noen MB mer enn det som er inkludert. Altså et prishopp på hele 33 prosent dersom du er uforsiktig i slutten av måneden.

Alle operatørene tar fakturagebyr dersom du vil ha regning i posten. Disse ligger som regel på mellom 30 og 40 kroner. Spesialnummer kan også balle på seg på regningen din om du ikke er forsiktig. Samtaler til slike numre er nemlig ikke inkludert.

LES OGSÅ: Ute etter nytt abonnement?

Dekning er også et tema. Ingen av operatørene har i dag generelt dårlig dekning. En kan alltids trekke frem anekdoter om at operatør X ikke har dekning i område Y. Da bør man selvsagt ikke velge denne operatøren om dette er et sted man ofte oppholder seg.

Det beste er selvsagt å undersøke operatørenes dekningskart for å finne ut om de har dekning de stedene du jevnlig befinner deg i.

LES OGSÅ: – Mange streker på telefonen betyr ikke at du har god forbindelse

Det kan også være verdt å sette seg inn i ekstratilbud operatørene har. Noen kan for eksempel la deg ringe familien gratis, mens andre lar flere familiemedlemmer gå sammen for å få lavere pris. Vi har ikke tatt hensyn til slike spesialavtaler som krever at du «verver» kunder.

Her er en oversikt over hva du får og ikke får for 300 kroner hos de største operatørene akkurat nå.

Alle priser og vilkår er hentet inn 4. juni 2014.

Chess: Det beste tilbudet

Chess Sjakkmatt Ekstrabruk, 299 kr pr måned

Inkluderer:
4G, fri hastighet (80 Mbps), 5 GB, fri tale, fri SMS, fri MMS, fri bruk med redusert hastighet utover kvote, inkluderer trafikk til Norden

Inkluderer ikke: -

Nettverk: NetCom

NetCom-eide Chess har alt i alt det beste tilbudet i 300 kroner-klassen. Ikke bare fordi du får 5 GB data, men også fordi de ikke har hastighetsbegrensning. Det betyr at du teoretisk kan oppnå 80 Mbps nedlasting. Begrensinger i mobilnettet vil imidlertid gjøre at hastighetene reelt vil være lavere. Men det er greit å vite at du ikke stanger mot en kunstig begrensning i alle fall.

Chess har dessuten den snilleste praksisen når det kommer til overforbruk. Når du passerer 5 GB databruk settes hastigheten ned. Det er ingen ekstra fakturering utover dette.

Chess er også en av operatørene som inkluderer trafikk til Norden, noe som kan være nyttig for den som har familie på den andre siden av grensen.

Om du vil ha et abonnement i 300 kronersklassen er dette jevnt over det beste tilbudet.

Djuice: Lavpris fra Telenor

Djuice Nonstop L, 299 kr pr måned

Inkluderer:
4G, 5 GB, fra tale, fri SMS, fri MMS

Inkluderer ikke: Fri hastighet (10 Mbps), fri bruk med redusert hastighet utover kvote (5 kr pr MB til 399 kr)

Nettverk: Telenor

Djuice er et heleid datterselskap av Telenor, og er telegigantens egne lavprisgren som konkurrerer mot de andre billigoperatørene. Her får du et greit tilbud med 5 GB data, men hastigheten er strupet til 10 Mbps.

Dermed får du ikke de samme hastighetene her sammenlignet med hos rivalen Chess.

Vær oppmerksom på at Djuice tar et fakturagebyr på hele 49 kroner dersom du vil ha regningen i posten. Det er dyrest, og like mye som NetCom tar.

One Call: Ikke like bra, like dyrt

Det er bare en av operatørene i oversikten som ikke tilbyr 4G pr dags dato.
Det er bare en av operatørene i oversikten som ikke tilbyr 4G pr dags dato. Marius Valle
One Call Full Pakke, 298 kr pr måned

Inkluderer:
5 GB, fri tale, fri SMS, fri MMS, trafikk til Norden

Inkluderer ikke: 4G (kommer), fri bruk med redusert hastighet utover kvote (0,99 kr pr MB til 399 kr)

Nettverk:
Mobile Norway + Telenor

One Call reklamerer med at de er like bra, bare billig. Det er en freidig påstand fra en operatør som til dags dato ikke kan tilby 4G, og fakturerer for overforbruk utover inkludert kvote.

Nå skal det sies at One Calls eier Tele2 har inngått avtale med Telenor om leveranse av 4G til deres kunder, men foreløpig er det ikke klart når det skal åpnes for dette for deres kunder. Avtalen mellom operatørene trer ifølge Mobilen.no i kraft 1. juli. Hvilke hastigheter One Call skal tilby gjenstår å se.

Verdt å merke seg er at One Call på sine nettsider reklamerer med at "One Call gir deg ALLTID høyest mulige datahastighet - uavhengig av abonnement!". Det betyr at du får høyeste mulige 3G-hastigheter i dag. Og siden "alltid" er uthevet, antar vi at de vil innføre samme praksis for 4G.

Utover dette har One Call et helt greit tilbud med 5 GB inkludert.

Tele2: Fri bruk i Sverige

Tele2 Large, 299 kr pr måned

Inkluderer:
4G, 4 GB, fri tale, fri SMS, fri MMS, bruk i Sverige

Inkluderer ikke: Fri hastighet (40 Mbps), fri bruk med redusert hastighet utover kvote (1,99 kr pr MB til 399 kr)

Nettverk: Mobile Norway + Telenor

Tele2 har endelig fått på plass 4G på sine abonnement, etter å ha tapt kampen om 4G-konsesjon. Det er Telenors nett som i stedet brukes. Hastigheten er begrenset til 40 Mbps, men dette er rimelig god hastighet likevel.

Tele2 har lenge hatt fri bruk i Norge og Sverige som sitt fremste salgsargument. Dette er dermed et godt tilbud til deg som ofte er i nabolandet. Noe lav inkludert datamengde gjør at dette abonnementet ikke er det beste valget for de fleste.

Musikkstrømming på mobilen er en tjeneste som typsik tar mye datatrafikk.
Musikkstrømming på mobilen er en tjeneste som typsik tar mye datatrafikk.

Telio/Nextgentel: Ingen makspris

Telio/Nextgentel Fri Bruk + 5 GB, 299 kr pr måned

Inkluderer:
4G, 5 GB, fra tale, fri SMS, fri MMS

Inkluderer ikke: 4G, fri hastighet (10 Mbps), fri bruk med redusert hastighet, kostnadssperre etter oppbrukt kvote.

Nettverk: NetCom

Telio eier Nextgentel, og selger mobilabonnement under begge merkenavnene. Abonnementene er dermed identiske.

Tilbudet skiller seg ikke vesentlig fra de andre i lavpriskategorien, med unntak av hva som skjer når du har brukt opp datakvoten. Da begynner nemlig takstameteret å løpe, og du betaler 99 øre pr MB. I tillegg settes hastigheten ned. Her gjelder det å passe på.

LES OGSÅ: Verdens raskeste wifi når nye høyder

Talkmore: Mye data, lite fart

Talkmore Fri TSM +5GB

Inkluderer:
4G, 5 GB, fra tale, fri SMS, fri MMS

Inkluderer ikke: Fri hastighet (10 Mbps), kostnadssperre etter oppbrukt kvote (maks 20 kr pr døgn inntil 9,5 GB, deretter 1,99 kr pr MB løpende)

Nettverk: Telenor

Telenor-eide Talkmore tilbyr stort sett det samme som de andre lavprisoperatørene, men har ganske lav datahastighet på 4G.

Hva som skjer etter at du har brukt opp datakvoten din er dessuten komplisert. Passerer du 5 GB betaler du 1,99 kroner pr MB, men maks 20 kr pr døgn. Hastigheten reduseres dessuten ikke før du har brukt 1 GB mer enn du har i kvoten. Bruker du mer enn 9,5 GB begynner taksameteret å løpe. Da koster det 1,99 kr pr MB løpende.

Videostrømming, som YouTube, tar mye datatrafikk.
Videostrømming, som YouTube, tar mye datatrafikk.

Chilimobil: Mest data, minst hastighet

Chili Fribruk Large, 298 kr pr måned

Inkluderer:
4G, 6 GB, fri tale, fri SMS, fri MMS, trafikk til Norden

Inkluderer ikke: Fri hastighet (6 Mbps), fri bruk med redusert hastighet utover kvote (1,99 kr pr MB til 399 kr)

Dekning: Telenor

Chilimobil solgte opprinnelig kun kontantkort, men har i det siste utvidet med etterbetalte abonnement i tillegg. De gir deg 6 GB for 299 kroner, og har dermed mest data inkludert.

Men så har de også den desidert laveste hastighetene; 6 Mbps. Da er det ganske morsomt at de skriver dette på nettsiden sin:

«Har du en telefon som støtter 4G så vil du oppleve hastighet som er like god som den du har på brebånd hjemme eller på kontoret.»

LES OGSÅ: 8 av de beste nyhetene i iOS 8

Ventelo: Tregt og knapt

Ventelo Victory XL, 299 kr pr måned

Inkluderer:
4G, 5 GB, 3000 minutter/SMS/MMS

Inkluderer ikke: Fri hastighet (8 Mbps), fri bruk tale/SMS/MMS, fri bruk med redusert hastighet utover kvote (1,99 kr pr MB til 399 kr)

Nettverk: Telenor

Ventelo tilbyr også en pakke med 5 GB, men her er det ikke fri bruk av annen trafikk. 3000 minutter og meldinger må likevel sies å være en grei dose.

Det taler uansett mot å gå for Ventelo. Det samme må sies om hastighetsbegrensningen som gir deg 8 Mbps. Det er den nest laveste i denne oversikten.

Litt surfing krever ikke all verdens datatrafikk, men surfer du mye hver dag kan megabytene fort tikke.
Litt surfing krever ikke all verdens datatrafikk, men surfer du mye hver dag kan megabytene fort tikke.

NetCom: Nest dyrest

NetCom Smart Basis, 299 kr pr måned

Inkluderer: 4G, 3 GB data, fri tale, fri SMS, fri MMS, 1000 ringeminutter i Norden

Inkluderer ikke: Fri hastighet (20 Mbps), fri bruk med redusert hastighet utover kvote (5 kr pr MB til 399 kr)

Nettverk: NetCom

NetCom har den nest laveste inkluderte datamengden, og samme hastighetsbegrensning som Telenor. Til gjengjeld lar NetCom deg ringe 1000 minutter i de andre nordiske landene hver måned.

Merk at NetCom tar hele 49 kroner for å sende deg faktura på papir.

Telenor: Dyrest

Telenor Mobil M, 299 kr pr måned

Inkluderer:
4G, 2 GB data, fri tale, fri SMS, Min Sky 25 GB

Inkluderer ikke: Fri hastighet (20 Mbps), MMS, fri bruk med redusert hastighet utover kvote (5 kr pr MB til 399 kr)

Nettverk: Telenor

Telenor satser på at tjenestene deres skal friste deg. Du får nemlig ikke spesielt høy hastighet, den laveste datakvoten og må i tillegg betale stykkpris for MMS om du velger dette tilbudet.

Til gjengjeld får du 25 GB lagringsplass i deres skytjeneste Min Sky inkludert. Vær oppmerksom på at for eksempel Dropbox gir deg 5 GB skylagring gratis, mens OneDrive gir deg 7 GB gratis.

LES OGSÅ: Billigere roaming, færre SMS og raskere bredbånd

Disse operatørene faller utenfor

Alle operatører opererer ikke med 300-kronerspakker. Eksempler er:

Telipol: Tilbyr ikke fri bruk, men lar deg kombinere forskjellige abonnementspakker med datapakker på til sammen 4,5 GB. Dette gir høy pris for storbrukere. Les mer hos Telipol.no.

Xito: Tilbyr ikke store datapakker for lave priser, men ekstrapakker til eksisterende abonnement. Den største pakken på 2 GB koster 299 kroner alene, noe som gjør dette til et dårlig alternativ for storbrukeren. Les mer hos Xito.no.

MyCall: Tilbyr ikke store datapakker. Les mer hos Mycall.no.

LES OGSÅ:

Dette er nytt i iOS 8

Snart kan du holde telefonsamtaler via Mac-en

TEST: Tre sterke lydplanker

Dette armbåndet logger alt du gjør

Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.