BYGG

Her er vinneren av Pepperkakebygget 2018

Vinneren la inn nøkkel-app til å åpne inngangsporten til pepperkakebygget.

29. des. 2018 - 10:00

Gjennom hele desember har TU Bygg hatt en konkurranse gående der vi har bedt leserne om å designe og bygge et pepperkakebygg. Vi i redaksjonen er imponerte over innsatsen og ferdighetene til bidragsyterne, og kan med glede presentere vinneren og alle de flotte konstruksjonene som har kommet inn. 

Her kommmer 2.8 tonn stein, og rammer konstruksjonen med 1000 kJ. Det meste av kreftene tas av det øvre laget, lag nummer to fordeler kreftene tl kræsjboksene, som hviler på den stive stålkonstruksjonen.
Les også

Bruker aluminium til ny skredsikring

Se bildekarusell i toppen av artikkelen for å se alle pepperkakehusene.

Alle som har deltatt belønnes med en TU Bygg-termoflaske, og vinneren får i tillegg en julekurv med mye godt i. 

Her er vinneren!

Vi gratulerer Armin Bårdseth og Kim Betti, som har bygget en pepperkakeversjon av Oslo Rådhus. Integrert i bygget er en inngangsport som kan åpnes og lukkes med en nøkkelapp (se video). 

Betti og Bårdseth jobber begge med denne nøkkelappen i Oslo kommunes Origo-prosjekt.

– På kveldstid har vi hatt det gøy med å tegne, bygge og laserkutte en pepperkakeversjon av Oslo rådhus med appintegrasjon og glassfiberfundament, sier de til TU Bygg.

– Så klart det er kjempegøy å vinne! jubler Kim Betti når vi ringer for å gratulere.

Betti, som er dataingeniør, deler seieren med Armin Bårdseth, som har bakgrunn som oppfinner og maskinvareutvikler. Han forklarer at de blant annet har designet og 3D-printet et tannhjul til den tekniske innretningen selv.

– Vi tegnet den i Autocad og lånte 3D-printer på Deichman, sier Bårdseth, som ønsker å gi honnør til Oslo-biblioteket for å tenke nytt og tilby slike utradisjonelle utlån.

Se video av bygget og hvordan porten åpner seg ved hjelp av appen:

Andre bidrag 

Høyteknologisenteret i Bergen

Åtte biologer fra Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Bergen imponerte oss også voldsomt. Deres pepperkakevariant av Høyteknologisenteret i Bergen lå lenge an til å vinne konkurransen, men de ble slått på målstreken av rådhusgutta. Det ikoniske bygget ligger på Marineholmen og huser mange private firmaer og flere avdelinger av Universitetet i Bergen.

Biologer fra Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Bergen har bygget pepperkakeversjon av Høyteknologisenteret. Bakerne er (fra venstre): Heidi Kongshaug, Pavinee Nimmongkol, Christiane Trøsse, Else Denker, Lindsey Moore, Kathleen Frisch, Linn Knutsen. <i>Foto:  Universitetet i Bergen</i>
Biologer fra Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Bergen har bygget pepperkakeversjon av Høyteknologisenteret. Bakerne er (fra venstre): Heidi Kongshaug, Pavinee Nimmongkol, Christiane Trøsse, Else Denker, Lindsey Moore, Kathleen Frisch, Linn Knutsen. Foto:  Universitetet i Bergen

– Så vidt vi vet er dette første gang bygget er laget som et pepperkakehus, sier biologene, som kommer fra Norge, Frankrike, Tyskland, England, Thailand, Pakistan og Canada. 

De forteller at de har tatt utgangspunkt i tegninger av huset og har tatt hensyn til kunstneriske detaljer som DNA-spiralen og Furulaksen, og brukt en hemmelig ingrediens for å få rett farge på vinduskarmene som er laget av melis. Videre forteller de om hvordan de løste fremstillingen av regnet som ofte preger Bergen.

– Bergen er kjent for litt høy luftfuktighet, men siden regn er vanskelig å få fram i 3D, har vi heller tatt utgangspunkt i materialet i frossen form som snø. Vi har også tatt oss noen små kunstneriske friheter, som skiltet på toppen av bygget og overdimensjonerte folk og fisk, forklarer de.

– Om det er flest folk eller fisk i bygget til vanlig, er litt vanskelig å si, men det er mange av begge deler, legger biologene til. 

Les også

Villa på Søvik

Rigmor Johansen, som bor i Sandnessjøen, har laget en praktfull pepperkakevilla.

Rigmor Johansen har laget en pepperkakeversjon av en villa som står på Søvik i Alstahaug kommune. <i>Foto:  Rigmor Johansen</i>
Rigmor Johansen har laget en pepperkakeversjon av en villa som står på Søvik i Alstahaug kommune. Foto:  Rigmor Johansen

– Jeg lager pepperkakehus hvert år. Det er morsomt å forminske bygninger og lage pepperkakehus av dem. I år falt valget på huset til en kompis. Det står på Søvik i Alstahaug kommune, forteller Johansen til TU Bygg.

Seterstue

Inger lise Elgaaen og Henrik Løkken hadde årets koseligste bidrag, synes vi i redaksjonen. De laftet et pepperkakehus.

Inger lise Elgaaen og Henrik Løkken har laftet en pepperkakeversjon av en gammel seterstue. <i>Foto:  Inger lise Elgaaen og Henrik Løkken</i>
Inger lise Elgaaen og Henrik Løkken har laftet en pepperkakeversjon av en gammel seterstue. Foto:  Inger lise Elgaaen og Henrik Løkken

– Sønnen min hadde lyst til å lafte hus i år. Så da måtte vi prøve det. Malen er ei gammel seterstue, forteller Elgaaen.

Heddal stavkirke

Maskiningeniør Rune Johannesen i Cowi lager spektakulære pepperkakeversjoner av bygg hvert år, og i år ble det en fantastisk versjon av Heddal stavkirke. Vi er stumme av beundring.

COWIs ingeniør Rune Johannesen har laget en imponerende pepperkakeversjon av Heddal stavkirke. <i>Foto:  COWI</i>
COWIs ingeniør Rune Johannesen har laget en imponerende pepperkakeversjon av Heddal stavkirke. Foto:  COWI
Pepperkakeformene som ble brukt i byggingen av pepperkakeversjonen av Heddal Stavkirke tegnet ingeniør Rune Johannesen selv og 3D-printet hos arbeidsgiveren COWI. <i>Foto:  COWI</i>
Pepperkakeformene som ble brukt i byggingen av pepperkakeversjonen av Heddal Stavkirke tegnet ingeniør Rune Johannesen selv og 3D-printet hos arbeidsgiveren COWI. Foto:  COWI

120 timer ble loggført da Johannesen lagde denne pepperkakemodellen av stavkirken i størrelsesforholdet 1:25, kommer det frem av en pressemelding fra Cowi. Johannesen har selv tegnet og printet ut 3D-modeller av bygget. 

– Som ingeniør er planlegginga alltid viktig, og det er det som gjelder her også. Man må ikke tenke kunst, egentlig, man må tenke byggverk. Du må være helt presis på vinkler og mål, og du må følge klare regler for hvilke marginer du skal ha hvor, forteller ingeniøren.

Brim Explorer

En tidligere kjenning av Teknisk Ukeblad, Brim Explorer, har bygget katamaranen i pepperkakeversjon. Ekte versjon bygges nå ved verftet Maritime Partner i Ålesund. 

Pepperkakemodell av fartøyet «Brim Explorer», som bygges ved verftet Maritime Partner i Ålesund. Det er laget av Espen Larsen-Hakkebo, Ivar Hogganvik og Agnes Árnadóttir. <i>Foto:  Espen Larsen-Hakkebo</i>
Pepperkakemodell av fartøyet «Brim Explorer», som bygges ved verftet Maritime Partner i Ålesund. Det er laget av Espen Larsen-Hakkebo, Ivar Hogganvik og Agnes Árnadóttir. Foto:  Espen Larsen-Hakkebo

– Vi hadde juleverksted på kontoret, og bestemte oss for å prøve oss på en 3D-modell av skipet vårt, forteller økonomisjef Espen Larsen-Hakkebo, som har tegnet tegningene til pepperkakeskipet.

Andre bidragsytere er kjevlemester Ivar Hogganvik og Agnes Árnadóttir, som har skjært ut delene.

– Vi satte det sammen i fellesskap, og pyntet, tradisjonen tro, med melis, Non-stop og seigmenn, forteller Larsen-Hakkebo. 

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.