KRAFT

Her er Statnetts skulpturmast

Bidraget Speilveggen vil bli plassert på Heia i Troms - om innbyggerne i Balsfjord vil.
Bidraget Speilveggen vil bli plassert på Heia i Troms - om innbyggerne i Balsfjord vil. Bilde: Statnett
Stein Jarle Olsen
27. sep. 2010 - 09:23

Det ble "Speilveggen" fra de danske arkitektene Bystrup arkitekter og designere som gikk av med seieren i konkurransen om å tegne Statnetts første skulpturmast.

I harmoni

Masten skal videreutvikles til å plasseres på Heia i Troms, som en del av Statnetts planlagte 420 kV-ledning mellom Ofoten og Balsfjord.

Konkurransen var arrangert i regi av Statnett og Norske Arkitekters Landsforbund, og det kom inn hele 56 bidrag.

– Speilveggen er ny og annerledes, men samtidig i harmoni med miljøet og stedet, sier juryformann Håkon Borgen, konserndirektør i Statnett, i en melding.

Du kan se alle bidragene i vår bildeserie.

Forslag på skulpturmastNorges første skulpturmastStatnett
– Én mast NUMMER TO: Verdens største reinsdyr. Statnett

– Én mast

Juryen peker på at formen og materialet ikke er innovativt, men at det i bruken og skalaen er et nytt fascinerende element.

– Forslaget er vakkert, enkelt og overbevisende beskrevet i tekst, bilde og tegning. Forslaget er illustrert både med en mast og to master. Juryen mener at alternativet med en mast er å foretrekke, da den skulpturelle kvaliteten ved en mast forsterker det unike ved forslaget. Dette er et prosjekt som vil vekke entusiasme og begeistring. Forfatteren innstilles til videre oppdrag med prosjektering og tildeles 1.premie, skriver juryen i sin begrunnelse.

Les mer om konkurransen: Norges første skulpturmast

Kjøpt inn

Vinneren får en pengepremie på 350.000 kroner, i tillegg til at Statnett ønsker å inngå kontrakt om videreutvikling.

Andre- og tredjepremier ble også utdelt, på henholdsvis 200.000 og 100.000 kroner. Disse gikk til bidragene "Verdens største reinsdyr" og "Kollkoll".

Statnett har også kjøpt inn ytterligere to bidrag ("Y-stolpen" og "Mot lyset") for å kunne bruke deler av idéene til master for andre forhold. Bidragene "Stella Polaris" og "Spenningsfelt" fikk dessuten hedrende omtale.

– For oss i Statnett har dette vært både spennende og inspirerende. Nå vil vi arbeide videre med vinnerutkastet med tanke på å kunne realisere denne skulpturmasten. Vi må selvfølgelig kunne være sikre på at den tåler de påkjenningene den vil bli utsatt for, være holdbar og sikker, samtidig som vi må få myndighetenes tillatelse til å bygge den. Og det er en forutsetning at Balsfjord heller vil ha denne enn en vanlig mast, sier Borgen.

Forslag på skulpturmastNorges første skulpturmastStatnett
NUMMER TRE: Kollkoll. Statnett

Flere master

Høgskolen i Sør-Trøndelag holder for øvrig på med sitt eget mastedesignprosjekt.

Deres forslag heter Linudans, og baserer seg på en enkel trekantform og komposittmaterialer.

Les mer: – Monstermaster er utdatert

Les mer om: