MOBIL

Her er Sonys nye toppmodell

Sony Z3 har fått en oppfølger.

Pluss: Nye Sony Xperia Z3+ er ganske lik den uten plusstegnet, men skjermen er blitt mer lyssterk og frontkameraet betydelig mer avansert.
Pluss: Nye Sony Xperia Z3+ er ganske lik den uten plusstegnet, men skjermen er blitt mer lyssterk og frontkameraet betydelig mer avansert. Bilde: ORV
26. mai 2015 - 13:51

Mange trodde Sony ikke klarte å henge med i det voldsomme lanseringstempoet de hadde lagt opp til med halvårlige introduksjoner av nye toppmobiler. Det kom ingen på World Mobile Congress i februar og da var det naturlig å tro at de gitt opp. Men det hadde de ikke. De har bare slakket litt av på tempoet. Sony Xperia Z3 kom i september. I juni kommer etterfølgeren Z3+. Den ble vist frem for pressen i dag.

Mange lurte på om den kom til å hete Z4. Den ble nylig lansert i Japan, men forklaringen er at dette er en utgave av den samme telefonen med innebygget digital-TV, som kreves i det japanske markedet.

Kameraet kan spare deg for hundretusener: Kameraet kan spare deg for hundretusener - slik får du det på mobilen

Godt plassert

Sony er nummer tre på det norske mobilmarkedet, selv om det er et stykke opp til Apple og Samsung som leder salget. Selv hevder de at de har fått tredjeplassen ved å fokusere på høyende produkter. Og selvfølgelig ved å friste kjøperne med stadig nye modeller.

Selv om Z3 selger godt er den forbigått av litt mindre Z3 Compact. Mange har latt seg friste av en litt mindre telefon, som har spesifikasjonene til den store.

Test av Lumia 640 LTE: Koster en fjerdedel av Iphone 6 og har et imponerende kamera

Tynnere og lettere

Det er ikke lett å selge noe som ikke har vært på slankekur i disse dager. Det har også Z3+ vært. Telefonen har høvlet av tykkelsen fra 7,3 til 6,9 mm og redusert vekten fra 152 til 144 gram. Vi fikk ta en kikk på telefonen under lanseringen. Den er enda mer lyssterk enn forgjengeren og gjør en imponerende god jobb i dagslys. Lysstyrken er hevet fra svært gode 600 nits til særdeles gode 700 nits.

Pluss: Nye Sony Xperia Z3+ er ganske lik den uten plusstegnet, men skjermen er blitt mer lyssterk og frontkameraet betydelig mer avansert.
Pluss: Nye Sony Xperia Z3+ er ganske lik den uten plusstegnet, men skjermen er blitt mer lyssterk og frontkameraet betydelig mer avansert. ORV
Les også: Slik får du mobilen til å jobbe for deg

Kamera som før

Alle må ha noe som utmerker seg når de skal friste forbrukere. For Sonys del var det kameraet på 20,7 MP som var åtet, men det begynner å bli noen modeller siden. I stedet for å bytte kamera har Sonye pusset opp programvaren.

Nå er det til og med fått en egen innstilling for å ta bilder av mat - gourmet-innstillingen, som de kaller det. Kanskje en idé for alle som legger ut alt de gjør på Facebook. Og de er det etter sigende mange av.

Om de store nyhetene er fraværende med bakkameraet er frontkameraet fornyet. Det er på 5,1 MP og har fått autofokus. Det har 25 mm vidvinkel som gjør at man kan ta gruppeselfies, om man er opptatt av slikt. Frontkameraet har også digital stabilisering som gir bedre video når det brukes til filming. I Full HD, selvfølgelig.

Les også: Hva skjer med ditt digitale liv etter døden?

Ednelig åpen: Sony Xperia Z3+ har fått en åpen micro USB-port til tross for at den er like vanntett som forgjengeren. Men det kan nok lønne seg å tørke ut saltvannet i porten før man stikker inn laderen
Endelig åpen: Sony Xperia Z3+ har fått en åpen micro USB-port til tross for at den er like vanntett som forgjengeren. Men det kan nok lønne seg å tørke ut saltvannet i porten før man stikker inn laderen ORV

Vanntett

Det som kanskje har vært det fremste salgsargumentet for norske forbrukere har vært vanntettheten.

Nye Z3+ beholder muligheten til å være nedsenket på 1,5 meters dyp i 30 minutter uten å ta skade. Problemet med Z3 var at man måtte åpne en vanntett luke hver gang man skulle lade telefonen eller bruke USB-porten til noe annet. Z3+ har fått en vanntett USB-port i tillegg til 3,5 mm porten som også var vanntett i forrige versjon. Nå er det bare en luke som skjuler SIM-porten og microSD-porten. Det gjør bruken enklere.

Det at USB-porten er åpen, og plassert midt under telefonen, gjør at det er mulig å dokke telefonen i loddrett stilling. Det kommer en egen dokk til det bruket. Det er altså ikke trådløs lading, som Samsung har introdusert, men ladingen er raskere og telefonen mer oversiktlig når den lader. En ny hurtiglader piffer opp batteriet til et døgns varighet på 45 minutter.

Les også: Lønner det seg å kjøpe mobil med abonnement?

Minnekort

I motsetning til iPhone, og nå også Samsung, har ikke Sony droppet muligheten til å legge til ekstra minne via et minnekort. Det er en svært mye billigere og mer fleksibel måte å utvide minne på enn ved å ha all hukommelsen innebygget. Det betyr også et telefonen bare kommer med 32 GB minne innebygget. De som vil ha mer kan kjøpe seg et kort.

Les også: 5 billig-telefoner som gir deg mye for pengene

Bedre lyd

Som noen kanskje har fått med seg er siste skrik i lyd såkalt Hi-Res Audio, og Sony er en av forkjemperne for den høyoppløste lyden. Problemet er at vanlig overføring via Bluetooth tar knekken på oppløsningen. Ikke så med Z3+. Den har støtte for Sonys LDAC-kodek som overfører tre ganger flere bits/s i forhold til vanlig lydstrømming. Det krever selvfølgelig at det er noe på den andre enden som kan ta imot bitstrømmen, men det er i det minste greit å ha muligheten.

Z3+ har også fått elektronikk som sjekker hva slags øretelefoner man bruker og justerer lyden etter det. Det er ikke helt klart hvordan dette virker, siden dette er på analogutgangen.

Google vet alt om deg: 5 billig-telefoner som gir deg mye for pengene

Pluss: Nye Sony Xperia Z3+ er ganske lik den uten plusstegnet, men skjermen er blitt mer lyssterk og frontkameraet betydelig mer avansert.
Pluss: Nye Sony Xperia Z3+ er ganske lik den uten plusstegnet, men skjermen er blitt mer lyssterk og frontkameraet betydelig mer avansert. Sony Mobile

To dager

Mens Z3 hadde klassens største batteri på 3,1 Ah har nykommeren ikke like mye. Noe har måttet lide når slankekuren skulle gjennomføres. Likevel er det blitt plass til et på 2,9 Ah og det slår både Apple og Samsung. Sony hevder at reduksjonen ikke spiller noen rolle fordi deres Stamina programvare, som er laget for å spare strøm, er såpass forbedret at telefonen likevel skal klare to dager normalt bruk mellom hver lading.

Facebook på mobilen? Facebook på mobilen? Disse triksene gjør hverdagen din enklere

Raskere

Som de fleste andre er telefonen oppgradert til en åttekjerne, 64-bits Snapdragon 810 prosessor og burde være raskere enn før, selv om de færreste klaget på at den var treg. Bedre og flere antenner legger grunnlaget for raskere surfing. Telefonen kan utnytte MIMO på wifi og den kan benytte Telenor og Netcoms nye LTE Advanced.

Det betyr at den kan motta to LTE-frekvenser samtidig og spleise dem til en logisk frekvens som gir, i det minste teoretisk, en nedlastingshastighet på inntil 300 Mbit/s.

Les også: Tre GPS-apper du bør laste ned

Design

Xperia Z3 var en vakker telefon med glass både foran og bak. Den nye plussutgaven beholder den samme designen, men har fått sterkere rammer rundt. Den kommer i hvit, sort, en lys grønnfarge og en ny litt lysere koppervariant.

Introtilbud

Sony Xperia Z3+ kommer på markedet i slutten av juni til en listepris på 6 499 kroner. De som melder sin interesse før det og forhåndsbestiller en før den kommer vil få med et Sony Action Cam Mini (HDR-AZ1) på kjøpet. Det koster rundt 2190 kroner. 

LGs nye flaggskip: LGs nye flaggskip: Hva med en telefon i lær?

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.