KARRIERE

Her er skatteparadisene

Det har lenge vært mulig å gjemme unna formuen i varme miniland i Karibia.
Det har lenge vært mulig å gjemme unna formuen i varme miniland i Karibia. Bilde: PPE/colourbox.com

Skatteparadisene

Skatteparadiser i dag:

Andorra, Liechtenstein og Monaco.

Skatteparadiser inntil nylig:

Anguilla, Cook-øyene, Malta, San Marino, Antigua og Barbuda, Kypros, Marshall-øyene, Seychellene, Aruba, Dominica, Mauritius, St. Lucia, Bahamas, Gibraltar, Montserrat, St. Kitts & Nevis, Bahrain, Grenada, Nauru, St. Vincent og Grenadinene, Bermuda, Guernsey, De nederlandske Antillene, Turks & Caicos, Belize, Isle of Man, Niue, Jomfruøyene (USA), Jomfruøyene (UK), Jersey, Panama, Vanuatu, Cayman-øyene, Liberia og Samoa.

Kilde: OECD.

OECD har i flere år jobbet aktivt for å få verdens skatteparadiser til å endre sine skatteregler, slik at rike mennesker fra andre land ikke kan gjemme formuer der.

Åpenhet

Nylig ble Marshall-øyene fjernet fra OECDs liste over såkalte "harmful tax havens".

Dermed er det kun minilandene Andorra, Liechtenstein og Monaco som regnes som klassiske skatteparadiser med ingen eller symbolsk inntekts- og formuesskatt.

En rekke andre land var tidligere regnet som skatteparadiser, men oppfyller nå ikke lenger OECDs skatteparadiskriterier.

Disse landene (se faktaboks) har endret sine skatteregler noe, men har fortsatt svært lavt skattenivå. Den viktigste forskjellen er at myndighetene har innsyn i bankenes konti, slik at de i teorien kan oppdage store formuer på kontoene.

Karibien

Dette kan være aktuelt hvis andre land ber om innsyn for å avsløre skattesnusk.

Men fortsatt har utenlandske selskaper og privatpersoner tusenvis av konti i disse landene, som i stor grad ligger i Stillehavet og Karibia.

Sveits, der Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen og hans barn hadde millioner stående på konto, er ikke på denne listen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.