KRAFT

Her er Norges mest produktive vindturbin

Vant vindkraftens Oscar.

PRODUKTIV: Denne turbinen produserte sannsynligvis flest kWh i hele Norge i fjor. Av naturlige årsaker kunne den ikke være tilstede under Norweas prisutdeling. Foto: Frank Bruederli, EWZ.
PRODUKTIV: Denne turbinen produserte sannsynligvis flest kWh i hele Norge i fjor. Av naturlige årsaker kunne den ikke være tilstede under Norweas prisutdeling. Foto: Frank Bruederli, EWZ. Bilde: Frank Brüderli
21. mars 2013 - 11:28

Vindkraftforeningen Norwea har kåret vinneren av vindkraftbransjens egen Oscar, Årets vindkrigar 2012.

Prisen gikk til ingen ringere enn turbin 2 i  den relativt nye vindparken på Høg-Jæren, driftet av Jæren Energi.

Ikke tilstede

– Så langt vi har klart å avdekke, er dette den vindturbinen som har klart å produsere flest fullasttimer i Norge i 2012, sier nettrådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea.

Av naturlige årsaker kunne turbin 2 ikke være tilstede under prisutdelingen på Norweas årsmøte, men representanter fra Norsk Vind Energi og Eurus Energy Norway var tilstede og tok i mot prisen.

Turbin 2 i Høg-Jæren vindpark produserte i fjor over åtte millioner kilowattimer, nærmere bestemt 8 260 893 kWh.

– I Norge er dette et veldig godt tall. Internasjonalt er det svært høyt. Du skal slite med å finne turbiner med over 3000 fulllasttimer, denne hadde 3592 timer, sier Aasheim.

Les også: Kan produsere nok strøm til en million husstander

Micrositing

Turbin 2 er plassert i det nordvestre hjørnet av Høg-Jæren vindpark. Årsaken til at akkurat denne turbinen har så høy produksjon skal blant annet skyldes de gode vindressursene akkurat her, og at turbinene i området ikke "stjeler" vind fra hverandre.

– Vi har lært mye om micrositing av denne parken. Koblet med gode driftsrutiner, blir resultatet svært bra. Det er et strålende eksempel på hva moderne vindturbiner parret med gode norske vindressurser gir i produksjon. Det er på dette nivået vi skal ligge, mener Aasheim.

Det er andre år på rad Norwea deler ut prisen Årets vindkrigar.

I fjor gikk prisen til Statoils flytende havvindturbin Hywind, som da oppnådde en brukstid på 4391 timer, med en kapasitetsfaktor på over 50 prosent i 2011.

Norwea poengterte den gang at resultatet var enda mer imponerende, tatt i betraktning at Hywind er en demonstrasjonsturbin.

 

Les også:

Her er vindkraft nå billigere enn kull

Slik skal de løse is-problemene

Du risikerer å betale for svensk vind  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.