BLOG

Her er mobilen som gir deg fingern

Når en mobiloperatør aktivt kan gå inn og nekte deg å tukle med operativsystemet kan en spørre seg hvor åpent Android egentlig er.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. okt. 2010 - 15:14

T-Mobile har nemlig gjort det umulig å få root-tilgang til den nye HTC T-Mobile G2. Dette er T-Mobile-varianten av HTC Desire Z.

Det er en egen chip i telefonen som automatisk vil laste inn originalprogramvaren dersom den blir rootet. Dette gjør det umulig å få root-tilgang til telefonen. 

Så kan du lure på hvorfor man trenger root-tilgang. Det er først aktuelt når du vil inn og modifisere elementer i operativystemet, enten det gjelder forhåndsinstallert programvare, eller oppgradere telefonen til en nyere Android-utgave eller installere et helt annet operativsystetm. Det er kanskje ikke noe de fleste av oss driver med, men i det ligger også noe av friheten i en åpen mobilplattform.

I praksis nektes du å gjøre noe av dette på T-Mobile G2. Dette blir som om Microsoft skulle nekte deg å installere Linux på PC-en din.

Dette bryter med hele idéen om åpen og fri programvare. Det T-Mobile rent praktisk sier er at du kan få en telefon med åpen kildekode-operativsystem, men bare dersom du velger deres Android-variant.

Du kan selvsagt være sikker på at noen forsøker å hacke det til, slik at du kan kjøre det operativsystemet du vil på telefonen. Men en ting er i alle fall sikkert: Den dagen dette skjer i Norge er jeg den første til å slutte å kjøpe den produsenten eller operatørens produkter. Når jeg kjøper et produkt er det jeg som eier det, og jeg som bestemmer hva jeg vil gjøre med det.

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Kilde: Newamerica.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.