INDUSTRI

Her er maskinen som lager drikkevann av svette

Prøves ut under fotballcup i Sverige.

Denne maskinen kan samle svette fra brukte drakter og gjøre det om til drikkevann. (Klikk på bildet for full versjon)
Denne maskinen kan samle svette fra brukte drakter og gjøre det om til drikkevann. (Klikk på bildet for full versjon) Bilde: UNICEF Sverige
15. juli 2013 - 18:30

Unicef og arrangørene av verdens største internasjonale fotballcup for barn og ungdom, Gothia Cup i Sverige, presenterte i dag en maskin som omgjør svette til drikkbart vann.

Stuntet er gjort for å rette oppmerksomhet mot problematikken rundt manglende drikkevann, samt samle penger til vannrensende tabletter.

Påminnelse

Både deltagere og besøkende i Gothia Cup har blitt spurt om å sende inn svette t-skjorter og fotballdrakter. De aller tøffeste kan også ta utfordringen og helle nedpå et glass fersk svette.

Det er ca. 1600 lag som deltar i turneringen og arrangørene håper at de skal kunne samle svette fra personer fra samtlige av de 70 landene som er representert.

– Denne maskinen er laget for å ta opp saken på en morsom og annerledes måte. Svettemaskinen er en påminnelse om at vi alle deler det samme vannet, vi drikker og svetter det samme, uansett hvordan vi ser ut eller hvilket språk vi snakker. Vannet er alles ansvar og alles bekymring, forklarer Unicef Sveriges assisterende generalsekretær Per Westberg på Unicefs blogg.

Les også: Er klor i drikkevannet trygt?

Renere enn springvann

Maskinen er utviklet av Andreas Hammar som også figurerer på det svenske barneprogrammet Mekatronikk.

– Det er flere teknikker for å samle og rense vann. Denne maskinen ligner på de som finnes i romindustrien hvor hver vanndråpe er uvurderlig, enten dem kommer fra kjølevann, urin eller svette. Det høres kanskje utrolig ut, men det vannet svettemaskinen utvinner er renere en vannet svenskene får fra springen, sier Hammar på bloggen.

Videre forteller han at den største utfordringen har vært å trekke svette fra materialet sportsklær ofte er laget av.

Komponentene i maskinen som står fra selve rensingen kommer fra det svenske selskapet HVR Water Purification og er utviklet i samarbeid med KTH, Sveriges største tekniske universitet.

Det er første gang denne teknologien brukes.

Les også:

Disse dyrene har superkrefter som industrien streber etter å gjenskape

Dette bølgekraftverket dukker unna stormen

Dette flyet kan tanke 12.000 liter vann på 14 sekunder  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.