T2

Her er kveldens Mac-nyheter fra Apple

Macbook Pro, Mac Pro og OS X Mavericks.

Apples Phil Schiller viser frem selskapets nye bærbar-lineup på kveldens arrangement i San Francisco.
Apples Phil Schiller viser frem selskapets nye bærbar-lineup på kveldens arrangement i San Francisco. Bilde: Reuters/NTB scanpix

Ryktene stemte nærmest pinlig korrekt. Det Apple dro frem fra hatten på kveldens lansering var akkurat det teknopressen de siste dagene har pekt på.

Ny Macbook Pro

Av maskinvare var det Macbook Pro som først ble dratt frem. Apples Phil Schiller presenterte Apples nye bærbar-portefølje, og den inkluderte ikke Pro uten retina-skjerm.

Non-retina-utgaven av 13-tommeren er foreløpig fortsatt tilgjengelig i Apples nettbutikk, mens 15-tommeren ser ut til å gå over til kun retina-skjerm.

13-tommeren blir hakket lettere og tynnere enn tidligere, med 1,57 kilo og 1,8 cm.

Den nye generasjonen får selvfølgelig Intels Haswell-prosessorer, og det gjør at batteritiden går opp til ni timer for 13-tommeren og åtte timer for 15-tommeren.

TEST: Macbook Air 13: Så lenge holder nye Air

Iris

Haswell gir også Macbook-ene en heftig grafikk-boost. 13-tommeren får Intels Iris-grafikk, mens 15-tommeren i billigste utgave får den heftigste integrerte grafikken Intel har å by på, i form av Iris Pro.

Vil du ha en dedikert brikke kan du også få storebror med Nvidia Geforce GT750M.

Macbookene får ikke overraskende også de samme oppgraderingene som iMac og Macbook Air har fått tidligere i år.

Det betyr at flashlagringen går over til PCIe, noe som gjør den opptil 60 prosent raskere. Maskinene får også støtte for raskere wifi i form av 802.11ac-standarden, og Thunderbolt 2 er også på plass.

De nye maskinene vil koste henholdsvis 10990 kroner for en 13-tommer med 4 GB RAM og 128 GB lagring og 16.990 kroner for en 15-tommer med 8 GB RAM og 256 GB lagring.

TEST: Sony Vaio Duo 13: Lekker slider-PC fra Sony

Ny Mac Pro

Nummer to ut av maskinvarenyhetene var Mac Pro, som Apple ga publikum en sniktitt av på juni-lanseringen.

Den nye glossy og søppelbøtteliknende maskinen blir bare 1/8 av volumet til den forrige generasjonen.

Apple har valgt Intels Xeon E5-prosessorer, og du kan få Mac Pro med opptil 12 kjerner og 64 GB DDR3-RAM. Også her er flashlagringen gått over til PCIe og wifi-støtten nå 802.11ac.

Grafikken håndteres av AMDs FirePro-brikker med en ytelse på opptil 7 teraflops og 12 GB grafikkminne, og Mac Pro håndterer derfor opptil tre 4K-skjermer.

Mac Pro skal være tilgjengelig i desember, og vil koste fra 25.990 kroner. Da får du en firekjerneprosessor på 3,7 GHz, 12 GB RAM, to FirePro D300-kort og 256 GB flashlagring.

TEST: Samsung Ativ Book 8: En PC med noe for absolutt alle

Nye OS X Mavericks er tilgjengelig fra og med i dag, og blir gratis for alle med en Mac. Reuters/NTB scanpix

Mavericks

Apple benyttet også anledningen til å gjøre narr av Microsoft både da de lanserte sitt nye operativsystem OS X Mavericks og den oppdaterte produktivitetspakken iLife.

Begge disse vil nå bli gratis (ved kjøp av et Mac- eller iOS-produkt), og begge er tilgjengelige i dag.

Mavericks bringer for øvrig også med seg en rekke ytelsesforbedringer til Apples maskiner.

Blant annet skal Macbook Air holde opptil halvannen time lenger på batteri med Mavericks ombord, og operativsystemet skal også gjøre både minnet og den integrerte grafikken mer effektive.

Enhver med en Mac kan oppdaterte til Mavericks, uansett om du har oppgradert til Lion, Mountain Lion eller fortsatt er på Snow Leopard.

Apple hadde som forventet også flere iPad-nyheter på lager, blant annet nye iPad Air.

Disse kan du lese alt om hos vårt søsternettsted Mobili.no.

Les også:

Nye Surface i butikk i dag  

Asus med Zenbook i glass

Dell lanserer nye nettbrett  

Les mer om: