T2

Test: MACBOOK AIR 13" 2013

Så lenge holder nye Air

TEST: Macbook Air 13-tommer.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
24. juli 2013 - 18:45
Vis mer

Det gikk et lite gisp gjennom forsamlingen på utviklerkonferansen WWDC i juni da Apple annonserte at den nye og Haswell-utstyrte Macbook Air fikk 12 timers batterilevetid.

Vel hadde vi fått hint fra Intel om hva Haswell kunne gjøre for batteritidene, men en oppgang fra sju til 12 timer var mer enn hva de fleste hadde antatt.

Kort fortalt

Vi har allerede vært gjennom testrutinene med 11-tommers-utgaven, så vi skal denne gang fatte oss litt i korthet, og så får du lese 11-tommers-testen om du er interessert i detaljene som er felles for begge maskinene.

Vi gjentar derfor kjapt noen av punktene derfra.

  • Air har det som sannsynligvis er markedets beste pekeplate, og et veldig godt tastatur attpåtil.
  • Designet er fortsatt stilrent, men har ikke blitt endret på noen år, og det hadde derfor vært på sin plass med en liten eller større designoppdatering.
  • Innmaten på vår testutgave er følgende: Core i5-4250U-prosessor, 4 GB RAM, 128 GB PCIe-basert flashminne og Intel HD 5000-grafikk.
  • Bedre grafikkytelse enn i forrige generasjon, den generelle systemytelsen omtrent på stedet hvil. HD 5000 er noe bedre enn 4400 og 4600.
  • Musestille ved lett bruk, støyer en del ved last. Likevel hakket mindre enn før, og viftestyringen er også bedre ved at den spinner ned så fort den har anledning.
  • Støtte for 802.11ac-standarden for trådløst nett. Potensielt veldig mye kjappere enn non-ac-utgaven.

TEST: Sony Vaio Pro 13: Denne 13-tommeren veier såvidt over et kilo

Pekeplata er fortsatt den beste på markedet, og tastaturet også langt over gjennomsnittet.
Pekeplata er fortsatt den beste på markedet, og tastaturet også langt over gjennomsnittet.

16:10

Så til det som er mer særegent for 13-tommeren. Først og fremst størrelse og vekt. 13-tommeren veier 1,35 kilo, og kan med det relativt enkelt løftes med én hånd.

I motsetning til 11-tommeren har den også 16:10-format på skjermen, noe som merkes relativt godt i bruk. Den ekstra tidelen i skjermhøyde er for de aller fleste formål praktisk, selv om du må ta til takke med sorte rammer rundt videomateriale i 16:9.

Skjermen har for øvrig fortsatt oppløsningen 1400x900, noe som ikke akkurat kvalifiserer til retina-betegnelsen.

Her gjetter vi at Apple har prioritert batterilevetid foran superskjerm, og oppløsningen gir grei skarphet og pikseltetthet, men det er ikke til å komme unna at Apple begynner å havne bak de argeste konkurrentene på tynn-og-lett-fronten.

Både Samsungs eminente 9-serie og HPs Envy 14 får for eksempel monsteroppløsningen 3200x1800.

Utenom oppløsningen har Macbook Air fortsatt en god skjerm, og etter å ha brukt en del superreflektive touchskjermer i det siste er det behagelig at Air-skjermen tross det blanke belegget har svært få problemer med refleksjoner.

Lysstyrken, innsynsvinklene og sortnivået er også godt, men touch har den fortsatt ikke.

TEST: Microsoft Surface Pro: Både PC og brett på 900 gram

Over 13 timer

Så til det fremste salgsargumentet og den største nyvinningen på Air: Batterilevetiden.

Air ville uheldigvis ikke samarbeide da vi forsøkte å installere Windows, så vi har ikke klart å produsere noe Powermark-resultat, men i OS X er det ingen tvil om at det har skjedd store ting.

Under avspilling av vårt testklipp av full HD-video, holdt Air i nærmest latterlige 13 timer og 5 minutter før den sa godnatt. Det er mer enn hva Apple selv har oppgitt, og nærmest litt underlig, ettersom vi bare oppnådde cirka sju timer på 11-tommeren.

Det er også med lysstyrken på skjermen på halv styrke, så vi kunne nok skviset ut enda litt om vi hadde ønsket.

Avspilling av HD-video er også sammenliknbart med typiske kontoroppgaver som nettsurfing (uten veldig tungt Flash-materiale) og tekstbehandling, så vi vil tro det skal være mulig å oppnå et resultat ikke langt unna dette også i praktisk bruk.

Fjorårets modell holdt til sammenlikning i snaut seks timer i samme test.

Samtidig er det ikke til å komme unna at det er strømstyringen under lette oppgaver som har blitt merkbart bedre med Haswell, så du vil fortsatt kunne tømme batteriet i løpet av få timer om du kjører maskinen for fullt og med full lysstyrke på skjermen.

Det skal riktignok sies at det maksimale effektforbruket (TDP, egentlig en betegnelse på maksimalt kjølebehov) er redusert fra totalt 20 watt for brikkesett og prosessor i forrige generasjon til totalt 15 watt nå, så noe mer utholdende vil den være.

Batteriet er også økt fra 50 til 54 wattimer.

TEST: Sony Vaio Duo 13: Lekker slider-PC fra Sony

Air har ikke akkurat et vell av porter.
Air har ikke akkurat et vell av porter.

Få målinger

Ettersom vi ikke fikk installert Windows, er ytelsesmålingene denne gang dessverre fraværende. Det betyr imidlertid ikke allverden, da 13-tommeren og 11-tommeren i denne generasjonen har nøyaktig samme basisinnmat, og resultatene vi hadde fått, ville vært svært like.

Vi har kjørt de to OS X-baserte testene vi bruker, og ser at Geekbench-resultatet er nærmest identisk med lillebror (6028 mot 6073), mens disktesten Blackmagic gir et noe høyere resultat enn ATTO gjorde for 11-tommeren.

For begge gjelder at den PCIe-baserte lagringen gir knallgod ytelse, særlig på lese-siden. 723 MB/s er rekord for maskiner som ikke har noen form for RAID-oppsett hos oss.

Vi tar med målingstabellen for 11-tommeren som referanse.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark 7Geekbench3DMark VantageATTO Read/Write
Macbook Air 11" 2013 (Haswell i5, HD 5000)378660734954680/325 MB/sek
Macbook Air 13" 2012 (Ivy Bridge i5, HD 4000)-60883388516/416 MB/sek
Samsung ATIV Book 8 (Ivy Bridge i5, Radeon 8870M)5959102668340539/445 MB/sek
Sony Vaio Pro 13 (Haswell i7, HD 4400)403564022508552/158 MB/sek
Asus Taichi 21 (Ivy Bridge i7, HD 4000)466562692884469/417 MB/sek

På tilkoblingsfronten er tilstanden stort sett den samme som for 11-tommeren, og det betyr to USB 3.0-porter, Thunderbolt og hodetelefonport. 13-tommeren har også minnekortleser for SD-kort, men vi skulle gjerne sett minst én ekstra USB-port.

Det gjelder særlig siden Air ikke har noen ethernet-port. Om du bruker en USB-til-ethernet-adapter har du i praksis bare én USB-port igjen, og det er litt knapt.

Konklusjon

Den litt større skjermen og bedre batterilevetiden gjør 13-tommers Air til en bedre allroundmaskin enn lillebror på 11 tommer, tross hakket lavere portabilitet.

Prisen på 8590 kroner er heller ikke avskrekkende, sett opp mot konkurrentene. Apples oppgraderinger er dog kostbare. En dobling av RAM-mengden koster for eksempel 800 kroner her, mot 300 kroner hos Sony.

Foreløpig er det bare Sony som har maktet å levere Haswell-baserte maskiner til oss, så vi kan ikke uttale oss så sterkt om konkurransen, men det ser ut til at Air vil kunne holde stand godt også et år til med samme design - og samme skjerm.

Anbefales!

PS: Denne testen er i etterkant blitt en del av en samletest av 13-tommers-PC-er. Sjekk den for oppdaterte sammenlikninger med konkurrentene.

Les også:

TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Touch: Super-ultrabook for proffbrukerne

TEST: Sony Xperia Tablet X: Sonys nye nettbrett er en vinner

TEST: Samsung Series 7 Ultra: Ultrabooken med «alt»?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.