BYGG

Her er ingenting hyllevare: - Vi bygger verdens smarteste kontorbygg på Sola

- Bygget inneholder enormt mange sensorer slik at det kan lære og utvikle seg under bruk.

Atea sier de bygger verdens smarteste næringsbygg på Sola. Bygget lærer av seg selv hva som er best for brukeren.
Atea sier de bygger verdens smarteste næringsbygg på Sola. Bygget lærer av seg selv hva som er best for brukeren. Foto: Visco
Håvard Solerød
28. mars 2018 - 12:00

– Vi har lagt hodet på blokka og sagt at vi skal skape verdens smarteste næringsbygg på Sola, sier forretningsutvikler Espen Riska i Atea, som overraskes av nye relasjoner mellom leverandører som følge av digitaliseringen.

Smartbygget ”The Edge” i Amsterdam rager på toppen for smarte bygninger i Europa, og kaller seg det grønneste og mest intelligente bygget i verden med over 25.000 sensorer som registrerer og lærer. Atea besøkte The Edge og andre signaturbygg i Smart-klassen rundt om før de startet på sitt eget prosjekt på Sola.

– Vi skal selv flytte inn i bygningen på Sola. Prosjektet er vår lekegrind hvor vi kan prøve og feile oss frem til det beste resultatet, sier Riska.

Krevende

 – Ja, jeg tror vi bygger verdens smarteste kontorbygg på Sola. Det inneholder enormt mange sensorer slik at bygget kan lære og utvikle seg under bruk. Mengden av informasjon som kan samles inn og behandles synes ubegrenset, sier prosjektleder Ørjan Larsen i Skanska Norge, som er totalentreprenør.

I sluttfasen dreier det seg mye om programmering. Det er mye som er ’mot normalt’ sammenlignet med de fleste andre byggeplasser i 2018.

– Det er masse ny teknologi på Sola-prosjektet, ingenting er hyllevare. Ansvarsforholdet er heller ikke som det pleier med ulike aktører i hovedrollene, sier Larsen.

Vis mer

Overlevering av Smart-bygget på Sola er få måneder frem i tid, og ting drar seg til i innspurten. De opplever nye måter å samhandle på, som følge av digitaliseringen.

– Atea er leietaker og samtidig leverandør til bygget. Atea administrerer i tillegg underleverandøren Philips, som spiller en nøkkelrolle for teknologileveransene.

Larsen sier det har blitt mye boring i betong for å gjøre plass til Smart-teknologien.

– Ingenting er standard. Mye har aldri blitt gjort før. Bygget er svært krevende, men vi forventer flere Smart-bygg i tiden fremover og vil høste synergier fra dette nybrottsarbeidet, sier Larsen som skriver egen blogg om prosjektet på Skanskas hjemmesider.

Nye relasjoner 

– Systemintegratoren er vår rolle i prosjektet. For å nå målet samarbeider vi tett med leverandører som Philips, IBM og Cisco med flere. Sammen med disse utfordrer vi etablerte normer i alt fra byggeskikk til samhandling mellom partene.

Forretningsutvikler Espen Riska ser at digitaliseringen av bygget, og Smart-fokuset, skaper nye relasjoner.

– Det er en annerledes stemning på byggeplassen enn jeg har opplevd før. Konkurrenter finner ut at de kan dra nytte av hverandre. Det skjer også at leverandører som ikke konkurrerte før møter hverandre i døren som rivaler. Det pågår en posisjonering for fremtiden, sier Riska.

– Jeg tror dette blir verdens smarteste bygg, sier prosjektleder Ørjan Larsen. <i>Foto:  Ferran Compte Lobera/Skanska</i>
– Jeg tror dette blir verdens smarteste bygg, sier prosjektleder Ørjan Larsen. Foto:  Ferran Compte Lobera/Skanska

Som systemintegrator opplever Atea å jobbe tettere på aktører som de ikke samarbeidet direkte med før.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvis noen hadde spurt meg for to år siden om vi ville jobbe tett med Rockwell Automation på styringssystemer, eller å blande oss inn i lysarmaturer og solskjerming, ville jeg sagt nei. Digitaliseringen og alt den bringer med seg byr på arenaer og diskusjoner. Leverandørene strekker seg lenger for å sikre seg en plass i fremtidige Smart-prosjekter, sier Riska.

Skreddersydd 

Når ansatte kommer på jobb om morgenen, vil mobilen guide dem til ledig parkeringsplass. Elbilene blir dirigert til ledig ladestasjon. Sensorer har hele tiden kontroll på hvor mange og hvem, som oppholder seg hvor. Det er individuell energimåling av hver enkelt ansatt. Mobilapplikasjonen foreslår ledig kontorplass ut fra brukerens preferanser. I møter er det bare å legge telefonen på merket plass på bordet så vil den lade seg.

Sensorer på lyskilder kommuniserer med yr.no slik at temperaturen og styrken på lyset holder seg på 21 grader uavhengig av solskjerming, om det er temperaturen brukeren foretrekker. Maten i kantinen kan forhåndsbestilles, betalingen skjer automatisk. Tallerkenene har sensorer som måler hva som blir spist. 

Intelligent bygg

– Bygget vil oppleves som mer behagelig, ryddig og intelligent. Et IP-basert nettverk lagrer informasjonen som bygget genererer og samler det i én database. Kunstig intelligens bearbeider databasen og gir informasjon som kan utvikle bygget og arbeidsflyten videre.

– Alle funksjoner er trådløse. Lyset styres fra mobilen. Lampene registrerer både bevegelse, varme og lysinnfall, for å kunne tilpasse seg brukerens ønsker. På pristopper kan bygget for eksempel dra veksel på batterikapasiteten til firmabilene på parkeringsplassen. På tider av døgnet hvor prisen er på sitt laveste vil bilene lades igjen, forteller Riska.

Bygget skulle stått ferdig i første halvår 2018, men formene på bygget måtte justeres av hensyn til turbulens og rullebane, og ny innflyttingsdato er nå satt til 1.oktober 2018.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.