ROMFART

Her er Hubbles etterfølger

Mona StrandeMona StrandeJournalist
11. mai 2007 - 11:04

Teleskopet heter James Webb Space Telescope (JWST), og skal erstatte 17 år gamle Hubble.

NASA har plassert fullstørrelse-modellen av teleskopet midt i hovedgaten i Washington DC, så alle som vil kan ta en titt. Her blir den imidlertid bare stående ut morgendagen.

Verdt 27 milliarder

JWST blir større enn sin forgjenger, skal ha sin bane lenger unna jorden, og blir utstyrt med et gigantisk speil som gjør at den kan se mye mer:

  • Det blir 24 meter langt, 12 meter høyt, og ha et sekskantet speil som er 6,5 meter i diameter - nesten tre ganger så stort som Hubbles.
  • Teleskopet, som koster over 27 milliarder kroner (US $ 4,5 mrd), skal gå i bane 1,5 millioner kilometer unna jorden.

Vil se opprinnelsen

Mens Hubble siden 1990 har sendt oss bilder av solsystemet, stjerner og planeter langt borte, og fjerne galakser som ble dannet kort tid etter Big Bang, vil JWST kunne bidra med mye mer informasjon.

NASA mener at JWST skal kunne se lenger ut i rommet, og så langt tilbake som til universets opprinnelse. Det skal finne tidenes første galakser, og kikke gjennom støvskyer for å se stjerner danne nye planetsystemer - som kanskje kan forbinde Melkeveien til vårt eget solsystem.

Europeisk oppskytning

Når JWST er klar, vil den sendes ut i rommet med den europeiske Ariane V-raketten. Dette skal etter planen skje i juni 2013.

Det er antatt at romteleskopet vil ha en operasjonstid på ti år.

Frem til arvtageren er klar, fortsetter 17-åringen Hubble med å jobbe. I 2008 skal NASA sende astronauter til romstasjonen for å utføre service på Hubble.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.