KARRIERE

Her er Dr. iPhone

FIKSER: Fra gutterommet reparerer Per Kristian Line (11) iPhoner. - Skadene varierer i omfang. Noen har ødelagt lcd-skjerm, noen har sprukket deksel eller sideramme, og noen har bare knust glasset. Jeg har også reparert vannskader.
FIKSER: Fra gutterommet reparerer Per Kristian Line (11) iPhoner. - Skadene varierer i omfang. Noen har ødelagt lcd-skjerm, noen har sprukket deksel eller sideramme, og noen har bare knust glasset. Jeg har også reparert vannskader. Bilde: Erik Jørgensen
Mari Hult
9. mars 2010 - 15:44

I familieboligen på Byhaugen i Stavanger, sitter Per Kristian og skrur på iPhone-er. Materialene får han spesialbestilt fra USA, jobben gjør han selv.

– Se på denne, sier han, og viser fram en telefon som har fått mye deng.

– Den var levert inn en annen plass for å få fikset det knuste glasset, og når de fikk den tilbake var både siderammen og lcd-skjermen røket. Det er skikkelig dårlig gjort.

Per Kristian skrur først ut det knuste glasset. Arbeidet er omstendelig, det er mange små skuer og deler som må merkes og holdes orden på. Glasset løfter han forsiktig av med en sugekopp, og da ser han flere brister i lcd-skjermen. Skjermen er helt hvit. Alt må byttes ut.

Her er Googles mobil

Vannskader STØ HÅND: Per Kristian Line (11) jobber med en stø hånd og et veldig lite skrujern. Arbeidet er omstendelig, det er mange små skuer og deler som må merkes og holdes orden på. Glasset løfter han forsiktig av med en sugekopp.
Vannskader STØ HÅND: Per Kristian Line (11) jobber med en stø hånd og et veldig lite skrujern. Arbeidet er omstendelig, det er mange små skuer og deler som må merkes og holdes orden på. Glasset løfter han forsiktig av med en sugekopp.

Vannskader

– Skadene varierer i omfang. Noen har ødelagt LCD, noen har sprukket deksel eller sideramme, og noen har bare knust glasset. Jeg har også reparert vannskader, men klarer det bare når det er snakk om ferskvann. Saltvann dreper telefonen.

Knust glass er favorittjobben, og det vanligste problemet. Da er det bare å løfte av glasset og sette på nytt. Jobben tar under en halvtime, og telefonen er så god som ny.

– Den første iPhone-modellen som kom ut er litt komplisert å reparere. Jeg har hørt om mange som sliter med det, og selv etter at de er fikset, så holder de bare noen uker før de ryker igjen. De nye 3g og 3gs er det derimot enkelt å skifte glass på. Hvis jeg har tid og deler inne, så gjør jeg det samme kveld som jeg får inn telefonen.

Disse telefonene stråler mest

Lærer på internett

Den unge forretningsmannen startet i det små.

– Pappa knuste sin iPhone. Det var da det begynte. Jeg prøvde å fikse den. Leste en del på internett, og fikk kjøpt nytt glass. Det gikk greit, og da fortsatte jeg. Mange på jobben hans hadde samme problemet, så jeg fikk fort en del å gjøre. Det er kjekt å pusle med.

Siden har det blitt Per Kristian fordypet seg mer. På nett ligger det mye instruksjonsmateriell.

– Jeg har lest ekstremt mye, og lærer hele tiden noe nytt.

Å fikse knuste baksider er det neste prosjektet.

– Det er ikke så enkelt som en skulle tro, men jeg skal nok få det til, sier gründeren.

TEST: iPhone 3GS

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.