MOBIL

Her er det nye Samsung-kruttet

Raskere prosessor, bedre grafikk, råere kamera.

30. sep. 2011 - 17:13

Samsung er blant de få mobilprodusentene som snekrer sine egne systembrikker (SoC), og har vist gang på gang at dette er en jobb de greier minst like bra som Qualcomm og Nvidia.

I fjor imponerte produsenten med Hummingbird-brikken (Galaxy S) som var utviklet i samarbeid med Intrisity.

Intrisity er nå kjøpt opp av Apple, men siden Samsung like greit dro frem Exynos 4210 (Galaxy S II) og feide gulvet med konkurrentene i år også ser det ikke ut til at dette har satt bremser på utviklingen.

Og i går viste Samsung frem neste steg: Exynos 4212.

Til tross for at modellnavnet er nesten likt som Galaxy S II-brikken er oppgraderingene ganske betydelige. 

Raskere og mer batterivennlig

Det er fremdeles to ARM Cortex A9-kjerner som driver godsakene, men denne gangne har klokkefrekvensen økt til 1500 MHz per kjerne. Dette skal gi 25 % høyere prosessorytelse.

Minst like interessant er det at transistorstørrelsen har krympet fra 45 til 32 nm. I praksis gir dette utslag i mindre varmeutvikling og lavere strømforbruk. Ifølge Samsung selv skal prosessorene bruke 30 prosent mindre strøm enn forrige generasjon. 

Bedre grafikk

Grafikkbrikken i Exynos 4212 er oppgradert i forhold til forgjengeren. Vi har ikke greid å finne ut om det er snakk om en overklokking av den opprinnelige brikken fra Trondheim (ARM Mali-400MP) eller helt ny maskinvare.

Det loves uansett en ytelsesforbedring på 50 prosent.

HDMI 1.4

I Exynos 4212 finner du HDMI 1.4-grensesnitt. Blant de rent praktiske forskjellene i forhold til 1.3-versjonen i 4210-apparatene er støtte for 4K-oppløsning (4096 x 2160 piksler) og muligheter for å overføre 3D-video i flere oppløsninger .

Siden det er fredag velger vi å tolke dette som at Samsung forbereder seg på å ta opp kampen mot LG Optimus 3D og HTC Evo 3D.Kamerasensorene S5K2P1 og S5K8AA.

Bedre video

I tillegg til mer ren kraft har produsenten også vist frem kamerasensoren S5K2P1. Denne skal greie videoopptak i åtte megapikslers oppløsning i hastigheter 60 bilder i sekundet. Den åpner også for å ta stillbilder i størrelser opp til 16 megapiksler.

På samme måte som Sony Ericssons Exmor R-sensor er S5K2P1 bakgrunnsbelyst, noe som gjør det greiere å ta bilder i svak belysning.

Samsung viste også frem kamerasensoren S5K8AA, som har oppløsningen 1,2 megapiksler. Oppløsningen er ikke imponerende, men den er ment til frontmontering på telefoner. Den er i likhet med S5K2P1 bakbelyst, slik at den skal fungere bedre i lav belysning.

S5K8AA skal klare å gjøre opptak i HD-oppløsningen 720p med 30 bilder i sekundet, og er dermed laget for videosamtaler i HD-oppløsning.

Kjapt i produksjon

Exynos 4212 skal i masseproduksjon allerede i november, noe som sannsynligvis betyr at vi ser apparater med den nye systembrikken på Mobile World Congress i februar, eller til og med enda tidligere.

Kamerasensorene skal også være produksjonsklare i november.

Kilde: Businesswire, Gottabemobile

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.