KARRIERE

Her er den nye NAV-direktøren

Joakim Lystad NAV NAV-direktør direktør i NAV
hanne bjurstrøm
Joakim Lystad NAV NAV-direktør direktør i NAV hanne bjurstrøm
  • Sist oppdatert 13:54

Arbeids- og administrasjonsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) var ikke i tvil da hun presenterte den nye Nav-sjefen fredag. Administrerende direktør Joakim Lystad (57) i Mattilsynet er rett mann på rett plass.

Stor utfordring

Tore Saglies etterfølger gleder seg til jobben. Lystad sier det vil være en spent, glad og ydmyk mann som møter opp i Arbeids- og velferdsdirektoratet til sin første arbeidsdag mandag 4. oktober.

– Det var lederutfordringen og den betydningen etaten har for mange mennesker som gjorde at jeg svarte ja, sier Lystad.

Den nye Nav-direktøren sier han har gått mange runder med seg selv før han var klar for det som er blitt kalt Norges mest utfordrende og vanskeligste jobb.

Joakim Lystad NAV NAV-direktør direktør i NAVhanne bjurstrøm
BESTE KANDIDAT: - Vi har vært på jakt etter den beste kandidaten i landet. Lystad svarer til de forventningene vi har, sier statsråd Hanne Bjurstrøm da Joakim Lystad ble presentert som ny NAV direktør i dag. Scanpix

– Flere ut i jobb

Lystad understreker at han kan for lite om sin nye arbeidsplass til å komme med noen programerklæring, men sier likevel at det å hjelpe flere til å komme i arbeid vil være blant de viktigste oppgavene.

Han tror erfaringene fra Mattilsynet, der han har ledet en omfattende omorganisering, vil komme godt med i den nye stillingen.

– Jeg har erfaringer med å bygge opp en stor statlig etat med lignende problemstillinger som i Nav.

Oppgaven blir å jobbe videre med kvalitet, produktivitet og organisasjon. Jeg vil forsøke å lytte, motivere og lede slik at de 14.000 ansatte kan få gjøre en best mulig jobb. Jeg gleder meg til å gjennomføre Norges største velferdsreform, sier Lystad.

– Den beste kandidaten

Han var ikke blant de fire opprinnelige søkerne til stillingen, men Bjurstrøm understreket at han sto på søkerlisten.

– Dette har vært en omfattende prosess. Vi har vært på jakt etter den beste kandidaten i landet. Lystad svarer til de forventningene vi har, sier statsråden.

Lystad skal lede en etat med rundt 14.000 statsansatte og om lag 4.000 ansatte ved de kommunale Nav-kontorene. Etaten disponerer rundt en tredel av statsbudsjettet, eller ca. 300 milliarder kroner.

– I dag er organisasjonen stort sett på plass med kontor i alle kommuner. Nå blir utfordringen å få organisasjonen til å fungere slik at folk kan komme ut i yrkeslivet istedenfor å være passive stønadsmottakere, sier Bjurstrøm.

– Tydelig og inspirerende

Hun innrømmer at Lystad kan bli utsatt for store prøvelser i sitt arbeid med å få organisasjonen til å gå på skinner.

Bjurstrøm mener at den nye sjefen har alle forutsetninger for å få det til.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra Mattilsynet forteller om en tydelig og klar leder som inspirerer sine ansatte, sier hun.

SFT og MD

Lystad er født i 1953 og er utdannet sivilagronom fra Norges landbrukshøgskole. Han har vært administrerende direktør i Mattilsynet siden 2003. Tidligere har han vært direktør i SFTs beredskaps- og kontrollavdeling, og underdirektør i Miljøverndepartementets industriseksjon.

Tor Saglie (61) har vært sjef i Nav siden etaten ble opprettet i 2006. Han varslet i vår at han ikke fortsetter i stillingen etter at åremålsperioden hans går ut. Stillingen er et åremål på seks år med mulighet for forlengelse. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.