KARRIERE

Her er den nye NAV-direktøren

17. sep. 2010 - 12:06
  • Sist oppdatert 13:54

Arbeids- og administrasjonsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) var ikke i tvil da hun presenterte den nye Nav-sjefen fredag. Administrerende direktør Joakim Lystad (57) i Mattilsynet er rett mann på rett plass.

Stor utfordring

Tore Saglies etterfølger gleder seg til jobben. Lystad sier det vil være en spent, glad og ydmyk mann som møter opp i Arbeids- og velferdsdirektoratet til sin første arbeidsdag mandag 4. oktober.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Det var lederutfordringen og den betydningen etaten har for mange mennesker som gjorde at jeg svarte ja, sier Lystad.

Den nye Nav-direktøren sier han har gått mange runder med seg selv før han var klar for det som er blitt kalt Norges mest utfordrende og vanskeligste jobb.

Joakim Lystad NAV NAV-direktør direktør i NAVhanne bjurstrøm
BESTE KANDIDAT: - Vi har vært på jakt etter den beste kandidaten i landet. Lystad svarer til de forventningene vi har, sier statsråd Hanne Bjurstrøm da Joakim Lystad ble presentert som ny NAV direktør i dag. Scanpix

– Flere ut i jobb

Lystad understreker at han kan for lite om sin nye arbeidsplass til å komme med noen programerklæring, men sier likevel at det å hjelpe flere til å komme i arbeid vil være blant de viktigste oppgavene.

Han tror erfaringene fra Mattilsynet, der han har ledet en omfattende omorganisering, vil komme godt med i den nye stillingen.

– Jeg har erfaringer med å bygge opp en stor statlig etat med lignende problemstillinger som i Nav.

Oppgaven blir å jobbe videre med kvalitet, produktivitet og organisasjon. Jeg vil forsøke å lytte, motivere og lede slik at de 14.000 ansatte kan få gjøre en best mulig jobb. Jeg gleder meg til å gjennomføre Norges største velferdsreform, sier Lystad.

– Den beste kandidaten

Han var ikke blant de fire opprinnelige søkerne til stillingen, men Bjurstrøm understreket at han sto på søkerlisten.

– Dette har vært en omfattende prosess. Vi har vært på jakt etter den beste kandidaten i landet. Lystad svarer til de forventningene vi har, sier statsråden.

Lystad skal lede en etat med rundt 14.000 statsansatte og om lag 4.000 ansatte ved de kommunale Nav-kontorene. Etaten disponerer rundt en tredel av statsbudsjettet, eller ca. 300 milliarder kroner.

– I dag er organisasjonen stort sett på plass med kontor i alle kommuner. Nå blir utfordringen å få organisasjonen til å fungere slik at folk kan komme ut i yrkeslivet istedenfor å være passive stønadsmottakere, sier Bjurstrøm.

– Tydelig og inspirerende

Hun innrømmer at Lystad kan bli utsatt for store prøvelser i sitt arbeid med å få organisasjonen til å gå på skinner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Bjurstrøm mener at den nye sjefen har alle forutsetninger for å få det til.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra Mattilsynet forteller om en tydelig og klar leder som inspirerer sine ansatte, sier hun.

SFT og MD

Lystad er født i 1953 og er utdannet sivilagronom fra Norges landbrukshøgskole. Han har vært administrerende direktør i Mattilsynet siden 2003. Tidligere har han vært direktør i SFTs beredskaps- og kontrollavdeling, og underdirektør i Miljøverndepartementets industriseksjon.

Tor Saglie (61) har vært sjef i Nav siden etaten ble opprettet i 2006. Han varslet i vår at han ikke fortsetter i stillingen etter at åremålsperioden hans går ut. Stillingen er et åremål på seks år med mulighet for forlengelse. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.