MOBIL

Her er de første Firefox-mobilene

To utviklermodeller er avduket.

23. jan. 2013 - 10:51

I en tid der mobilmarkedet er dominert av iOS, Android og Windows Phone (og Symbian, men det er på vei ut) er det ikke bare bare for nye plattformer å komme frem i lyset, men Mozillas Firefox OS har greid å sanke mye oppmerksomhet det siste året.

LES OGSÅ: To lovende mobilplattformer

Og det er ikke uten grunn - tidlige bilder av den HTML5-baserte plattformen ser nemlig svært så lovende ut, og at Mozilla selv har gått så langt som å kalle både Android, iOS og Windows Phone for "inngjerdede hager" har definitivt vekket interessen hos dem som lengter etter et mer åpent økosystem.

Utviklermodeller klare

Mozilla har helt siden starten lovet at vi vil få se den første ferdige versjonen av Firefox OS i første kvartal 2013, og foreløpig er det ingenting som hinter om en forsinkelse.

Et sikkert tegn på at en ny mobilplattform er inne i siste fase av utviklingsstadiet, er at det dukker opp utviklermodeller, og det er nettopp det som nå har skjedd på Firefox OS-fronten.

Det er Geeksphone som står bak de to nykommerne, som skal være "rett rundt hjørnet":

Keon

Keon er den svakest spesifiserte av utviklertelefonene, og har blitt utstyrt med Snapdragon MSM 7225-systembrikke, som hører til Qualcomms S1-serie. Denne brikken har énkjernet prosessor som yter 1 GHz, kombinert med grafikkbrikken Adreno 200 og 512 MB RAM.

Telefonen har ellers en skjerm på 3,5 tommer og en oppløsning på 480 x 320 piksler. Internminnet er på 4 GB, og du får støtte for minnekort i tillegg. Ellers har telefonen et kamera som greier bilder i tre megapikslers oppløsning.

Dette er ikke spesifikasjoner som ville lokket kresne mobilkjøpere i dag, men det er heller ikke meningen med en utviklermodell. Et vesentlig punkt enten man jobber med selve plattformen eller tilhørende apper er tross alt å sørge for at spetakkelet kan kjøre på rimelige komponenter.

Peak

Peak byr på hakket kvassere innmat enn lillebroren. Her får du Qualcomms MSM8225 - en systembrikke vi stiftet bekjentskap med i blant annet HTCs Sensation (2011). Denne har to prosessorkjerner på 1,2 GHz, grafikkbrikken Adreno 225 og 512 MB RAM.

Skjermen kjører på 800 x 480 pikslers oppløsning, og har en størrelse på 4,3 tommer.

Ellers er kameraet en mer avansert variant enn i Keon. Her får du 8 megapikslers oppløsning i hovedkameraet og 2 megapiksler i frontkameraet.

Resten av spesifikasjonene er ganske så identiske med lillebroren, så du får også her 4 GB internminne, støtte for minnekort, microUSB og andre grunnleggende funksjoner.

Mer om begge telefonene finner du hos Geeksphone.

Ny plattformkrig i sikte?

De siste årene har vi sett hvor kjapt tilstanden i mobilmarkedet kan snu. Det som så ut til å være en usårlig plattform for noen år siden, altså Symbian, er godt på vei mot den sikre død, mens Microsoft for lengst har slengt Windows Mobile i brønnen. Samtidig kom Palm på banen med WebOS - en av de mest lovende plattformene vi har prøvd - men også den gikk i dvale (vi klamrer oss til håpet) etter at HP tok over roret.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Det så lenge ut til at Nokias Meego-plattform kunne bli en sterk aktør, men heller ikke denne rakk å komme skikkelig i gang før selskapet annonserte at de ville satse 100 prosent på Windows Phone-plattformen.

I dag er det tre plattformer som ikke engang eksisterte i 2007 som troner på toppen - Android, iOS og Windows Phone, og de fremstår like usårlige som Symbian gjorde.

Historien har vist oss at dette slett ikke trenger å vare. Firefox OS har helt klart potensial til å bli stort, og minner oss mye om Android i sin spede opprinnelsestid. At plattformen også er HTML5-basert betyr at utviklere ikke trenger lære seg et nytt programmeringsspråk for å skrive apper til den, noe som kan være avgjørende når de på sikt skal ta opp kampen mot de enorme økosystemene rundt konkurrentenes plattformer. 

Til slutt må vi nesten minne om at en gjeng med svært så habile Nokia-avhoppere har tatt med seg Meego-tankegangen videre til et selskap kalt Jolla, som for tiden jobber med en plattform kalt Sailfish OS. Hvorfor man ikke skal avskrive denne forstår du etter å ha sett videoen som dukket opp i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.