OLJE OG GASS

Her er Arktis-oljen utenfor Tromsø

Greenpeace varsler aksjoner mot oljetanker.

SKAL MØTES: Det er duket for aksjoner når Greenpeace-skipet Rainbow Warrior etter planen kommer inn i norske farvann i dag for å møte den spesialdesignede istankeren Mikhail Uljanov.
SKAL MØTES: Det er duket for aksjoner når Greenpeace-skipet Rainbow Warrior etter planen kommer inn i norske farvann i dag for å møte den spesialdesignede istankeren Mikhail Uljanov. Bilde: Dmitrij Leltschuk
28. apr. 2014 - 16:14

Greenpeace-skipet Rainbow Warrior kommer etter planen inn i norske farvann i dag for å møte den spesialdesignede istankeren Mikhail Uljanov.

Tankeren inneholder 70.000 tonn Arco-olje, eller arktisk olje, som er den aller nordligste oljen som noen gang er utvunnet. Dette kommer fra den kontroversielle Prirazlomnaja-plattformen i Barentshavet.

Istankeren er i skrivende stund noen kilometer utenfor kysten av Florø, med kurs mot Rotterdam. I helgen tok Greenpeace bilder av skipet utenfor Tromsø.

Les også: Disse oljefeltene er størst i verden

– Olje verden ikke trenger

Truls Gulowsen i Greenpeace Norge sier det er olje verden ikke trenger.

–  Oljen fra denne plattformen er allerede fordømt internasjonalt, og ingen ting har endret seg siden i fjor høst. Olja er olje verden ikke trenger, den er giftig, dyr og svært risikabel å utvinne. I tillegg gjør oljeutvinningen og den økte skipstrafikken gjennom norske farvann et oljeutslipp i Arktis eller langs verdifull, norsk kyst mer sannsynlig, sier han i en pressemelding.

Les også: Produksjonen i gang på kontroversiell russisk plattform

Har snudd

Greenpeace har avslørt at det er oljegiganten Total som har kjøpt oljen. Det setter noen av selskapets uttalelser fra 2012 i et noe spesielt lys.

I september 2012 sa nemlig Totals administrerende direktør Christophe de Margerie til Financial Times at risikoen for utslipp i et miljømessig sårbart område er for stor til at selskapet vil være med inn i isfylte arktiske strøk.

Han sa videre at han prinsipielt ikke er i mot utforsking av Arktis, i og med at selskapet har eierandeler i blant annet Shtokman og Snøhvit-prosjektene. De Margerie sa at gasslekkasjer imidlertid ville være lettere å håndtere enn oljelekkasjer.

Les også: Lien vil dele ut Norges nordligste letelisenser

HER ER DEN: Greenpeace tok bilder av den russiske oljetankeren Mikhail Uljanov utenfor kysten av Tromsø i helgen. Tankeren inneholder verdens nordligste olje.
HER ER DEN: Greenpeace tok bilder av den russiske oljetankeren Mikhail Uljanov utenfor kysten av Tromsø i helgen. Tankeren inneholder verdens nordligste olje.

Hykleri

Gulowsen i Greenpeace mener avgjørelsen om å kjøpe oljen likefullt er hyklersk.

– Totals avgjørelse om å kjøpe denne oljen stinker av hykleri. Konsernsjefen har allerede lovet å ikke bore i de isfylte farvannene langt nord, men likevel har han tydeligvis ingen motforestillinger mot å kjøpe oljen så lenge Gazprom er de som tar risken, sier han.  

– Olje i Arktis er forkastelig, om det så er fra Russland eller langs den norske iskanten, tordner han.

Kommer i dag

Greenpeace bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at deres skip kommer inn i norske farvann i dag, men vet ikke når det vil møte oljetankeren.

De vil heller ikke si noe om hva slags aksjoner som er planlagt. Forhåpentligvis blir det ikke like dramatisk som i fjor høst, da flere Greenpeace-aktivister forsøkte å borde Prirazlomnaja-plattformen i Barentshavet.

Det ble blant annet avfyrt varselskudd mot aktivistene, og totalt ble 28 aktivister og to frilansjournalister fengslet i to måneder.

Ferden til oljetankeren Mikhail Uljanov kan følges her.

Les også:

Vil du bli Arktis-ingeniør, polymerteknolog eller master i karriereveiledning?

Dette er de viktigste twitrerne for oljebransjen

Her går aktivister om bord på Karahav-riggen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.