IT

Hemmelig vedtak om trojansk hest

Trojansk hest.
Trojansk hest.

Hemmelig prinsippsak

  • Filmbransjen taper store penger på piratkopiering, og ergrer seg over at politiet henlegger anmeldelser.
  • Datatilsynet ga advokatselskapet Simonsen konsesjon til privat etterforskning av ulovlig fildeling 27. november 2006, men ba om politisk debatt
  • Post- og teletilsynet åpnet for privat utlevering ved rettslig kjennelse i et enkeltvedtak 19. april 2009.
  • Lyse Tele nektet å utlevere kundeinformasjon, Stavanger Tingrett kom med midlertidig hemmelig kjennelse 5. mai
  • Kjennelsen holdes hemmelig til «beviset er sikret». 18. mai er kjennelsen fortsatt hemmelig

Bilde av trojansk hest

Foto: ccarlstead (Flickr)

Lisena: CC Attribution 2.0 Generic

Alle har hørt om den trojanske hesten fra den greske mytologien. Etter 10 års beleiering tror Trojas herskere at slaget er vunnet når de ser at fienden har seilt avgårde og etterlatt seg en gigantisk trehest utenfor byporten.

Herskerne, presteskapet og de lærde tror det er en gave, og tar trehesten inn i byen. På natten, etter en stor seiersfest, kommer Oddyssevs og hans soldater ut av trehesten. De åpner byporten, og slipper resten av hæren inn. Troja falt på en natt.

Kommentar: Hvor er politikerne?

Ikke i virkeligheten

De fleste av oss vil si at sånt går bare an i eventyr, myter eller Hollywood-filmer. I det virkelige liv, ville noen skjønt at den trojanske hest var farlig. Kanskje. Uansett, det var også noen i myten som skjønte det og som forsøkte å advare.

Spåkvinnen Cassandra fikk evnen til å se fremtiden av guden Apollo, men da hun ikke gjengjeldte hans kjærlighet forbannet han henne så ingen ville tro henne. Hun advarte mot den trojanske hest, og spådde Trojas fall, men ble ikke hørt.

Hun var ikke den eneste. Poseidons yppersteprest advarte også mot å stole på gaver fra fienden, men gudinnen Athene sendte sine slanger for å drepe ham og hans sønner da han prøvde å advare.

Kommentar: Internett blir en flopp

Lære av myter

Det eneste vi har lært av historien, er at vi aldri lærer. Dette er riktignok en myte, men det er likevel mye å lære.

Etter mange års kamp har ikke filmbransjen kommet noen vei med piratene som ulovlig kopierer og distribuerer deres filmer. De taper store summer, og bruker derfor enorme beløp for å stanse denne helt klart ulovlige aktiviteten.

Problemet deres, og også samfunnets, er at politiet ikke har kapasitet til å etterforske. Løsningen er enkel, men farlig.

Kommentar: Gi meg din IP-adresse

Privat politi

Filmbransjen finansierer egne advokater som etterforsker saken på konsesjon fra Datatilsynet. Dermed slipper de å vente på politiet, og politiet kan bruke sine knappe ressurser på andre saker.

Den trojanske hest bygges.

Alle kan drive etterforskning og alle kan bygge en trehest, men den kan ikke brukes til noe så lenge den står utenfor byporten.

Kommentar: Hemmelig skandale

PT-vedtak

Piratjegerne søker Post- og teletilsynet (PT) om tillatelse til å kreve utlevering av personinformasjon uten å gå via politiet. Det får de, men de må gjennom Tingretten først. Der begjærer de hemmelig kjennelse, slik at ingen vet hva som skjer med trehesten før beslutningen er tatt.

Nettentusiaster ser hva som skjer, og advarer mot alvorlige konsekvenser. Mediene ignorerer dem, og sier at det er et respektløst hån mot gudene å ikke ta imot gaven.

Politikerne tviler avventende på avstand, og sier at de "ikke skjønner saken". Gudene sender derfor sine eksperter som forteller at det "alltid har vært antatt at også sivile kan kreve trafikkdata utlevert", og at de kan ta det helt med ro:

- Dette er bare et enkeltvedtak, sier PT-sjef Willy Jensen.

Les også: – Dommen burde vært offentliggjort

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.