IT

Hemmelig kjennelse trekker ut i tid

CD. Data. Tastatur. Piratkopiering.
CD. Data. Tastatur. Piratkopiering. Bilde: Colourbox
Anders Brenna
26. mai 2009 - 22:38
Vis mer

Etter mer enn tre ukers hemmelighold er det fortsatt ingen som vet om Stavanger tingrett påla bredbåndsleverandøren Lyse Tele å utlevere kundeinformasjon til advokatfirmaet Simonsen i forbindelse med en privat etterforskning på internett.

Bevissikring

Stavanger Tingrett hemmeligholder kjennelsen i det som blir beskrevet som en midlertidig sikringsfase.

- Før dette er rettskraftig avgjort så vil ikke den som begjærer at beviset sikres, få hånd om beviset, sa Tom Vold, tingrettsdommer i Stavanger Tingrett til Teknisk Ukeblad tidligere i mai.

Les også: Garanterer at beviset er sikret

Midlertidig hemmelighold

I en e-post til Teknisk Ukeblad gjorde Vold det også klart at hemmeligholdet kun var midlertidig:

«Stavanger tingrett finner i denne situasjonen grunn til å opplyse om at kjennelsen kun midlertidig er unntatt offentlighet. Hele kjennelsen vil bli gjort kjent for offentligheten.»

Nå viser det seg at dette midlertidige hemmeligholdet kan vare en god stund fremover. Ifølge Kjetil Kolsrud, leder av Aftenpostens politiske avdeling, har partene frem til 5. juni på seg til å anke den hemmelige kjennelsen.

- Det er vanskelig å skjønne hvordan en angivelse av hvorvidt Simonsens begjæring er tatt til følge eller ikke, skal kunne skade bevissikringen, sier Kolsrud.

Kolsrud har klaget på hemmeligholdet.

Hemmeligholdet opprettholdes

Dersom kjennelsen ankes vil den tas videre til Gulating lagmannsrett og behandles der før offentligheten får vite resultatet. I ytterste konsekvens kan kjennelsen bli hemmeligholdt helt til Høyesterett har sagt sitt.

Hemmeligholdet opprettholdes på tross av at innhenting av slike bevis er en rutineoppgave for bredbåndsleverandørene - når det er politiet som ber om det.

- Tiden det tar å innhente denne typen informasjon avhenger noe av kompleksiteten, men anslås til omtrent en time, uttalte Elisabeth Evjen, informasjonssjef i Telenor til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Dommen burde vært offentliggjort

(Saken er oppdatert onsdag 27. mai 2009 for å rette en feil. TU skrev at Kolsrud hadde fått avslag på sin klage. Det er ikke korrekt. Kolsrud har klaget på hemmeligholdet, og venter på svar.)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.