IT

Helse Vest slått ut av datavirus

HEFTIG VIRUS: Et virus har spredt seg i rekordfart, og slått ut sykehus på store deler av vestlandet. Ingen pasientopplysninger skal ha kommet på avveie.
HEFTIG VIRUS: Et virus har spredt seg i rekordfart, og slått ut sykehus på store deler av vestlandet. Ingen pasientopplysninger skal ha kommet på avveie. Bilde: Colourbox

Først i går kveld fikk Helse Vest IKT kontroll over situasjonen. Da hadde viruset herjet rundt i systemet siden mandag.

- Nå jobber vi med å rydde opp etter virusangrepet. Viruset skaper ikke lenger problemer for driften, sier administrerende direktør i Helse Vest IKT, Erik M. Hansen, til Bergens Tidende. De har ansvar for driften av datasystemene til hele helseregionen.

14.000 pc-er

Siden viruset ble oppdaget har det spredt seg internt i datasystemet fra Egersund i sør til Nordfjordeid i nord. Av Helse Vests rundt 600 servere ble nærmere 50 prosent infisert, og de fleste av de 14.000 pc-ene på sykehusene ble også overmannet av viruset.

Til slutt ble Helse Vest IKT nødt til å stenge nettilgangen for å få kontroll. Ved Haukeland sykehus, som ble hardest rammet av viruset, regner de ikke med å kunne åpne nettforbindelsen til omverdenen før utpå dagen torsdag.

Usikker på hvordan

Ifølge Hansen er dette det verste angrepet de har hatt siden det verdenskjente «I love you»-viruset, som ble spredd via e-post, herjet i år 2000.

Dette viruset har imidlertid ikke spredd seg via e-post, men Hansen er usikker på hvordan det har kommet seg inn i systemet.

- Det vet vi ikke. Først når vi har fått ryddet helt opp får vi ta en gjennomgang for å finne hvordan det kom inn, sier Hansen til Bergens Tidende.

En e-post: Fire timer

Viruset har hentet påloggingsinformasjon og brukt denne til å logge seg på datasystemet. Det har ført til at systemet har blitt helt mettet.

Helse Vests system har aldri vært helt nede, men veldig tregt. Tirsdag måtte mange bruke opptil fire timer på å få sendt en e-post.

Bergens Tidende skriver at rundt 20 bedrifter i Europa har vært rammet av det samme viruset, som ifølge Microsoft begynte å spre seg etter årrskiftet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.