IT

Helse-Norge får egen IT-sjef

Gisle Fauskanger går fra bank til helse.

Nasjonal IKT ble etablert som et felles helseforetak i samarbeid med alle landets sykehus på nyåret og har nå tilsatt sin første sjef.
Nasjonal IKT ble etablert som et felles helseforetak i samarbeid med alle landets sykehus på nyåret og har nå tilsatt sin første sjef. Bilde: Colourbox
11. aug. 2014 - 13:17

Etter at helseforetakene tidligere i år ble enige om å samarbeide om de store it-oppgavene, har den nye virksomheten Nasjonal IKT HF (helseforetak) ansatt sin første sjef.

Valget falt på Gisle Fauskanger. It-ingeniøren og økonomen har bakgrunn fra Cap Gemini og med Dnb som arbeidsplass de siste 25 årene.

Han tiltrer stillingen som administrerende direktør 1. oktober.

Helsevesenet er preget av mange ulike it-løsninger som ikke fungerer godt sammen.

– Hvordan skal du samle fagfeltet på dette området?

– Den jobben skal jeg jo ikke gjøre alene. Jeg skal rapportere til et styre som er satt sammen av de fire helseforetakene, som opprettet Nasjonal IKT for å få til mer samordning. Det viser jo en vilje til å gå i retning av samordning av it-tjenester og -prosesser, sier Fauskanger til Teknisk Ukeblad.

Les også: Norsk helsesektor henger etter med digitale løsninger

Gisle Fauskanger blir den første sjefen for Nasjonal IKT, men påberoper seg ikke egenskaper som orakel når det gjelder å finne ut hvordan it-systemene i Helse-Norge skal samordnes. Marianne Wennesland/DNB

Intet orakel

Oppskriften er ikke klar.

– Jeg skal ikke påberope meg å være noe slags Oraklet i Delphi. Vi er avhengig av å finne prosjekter og satsingsområder som gir den rette utviklingen.

Han har ingen faglig erfaring med Helse-Norge, men mener at arbeidet i banken gir et godt grunnlag å bygge på.

Her har han jobbet med blant annet utvikling av nett- og mobilbankløsninger og vært i prosjektledelsen ved sammenslåing av it-systemer og prosesser etter fem ulike fusjoner og oppkjøp.

– Her bør det være en overføringsverdi. Fusjonsarbeidet kan ha paralleller til å få helseforetakene til å jobbe i samme retninger. Og bankens arbeid med kundene i forhold til blant annet selvbetjening kan vi trekke veksler på når vi skal jobbe tettere med pasienter og pårørende, mener Fauskanger.

Les også: Norsk-amerikansk teknologi skal gi ultralyd til alle

Vingeklippet

Nasjonal IKT HF ble opprettet på nyåret i et samarbeid mellom de fire HF-ene nettopp for å sette en samordning av it-arbeidet i system.

Selskapets hovedkontor er lagt til Bergen.

Spredt myndighet til å beslutte it-løsninger og utlyse anbudskonkurranser rundt om i landet har ikke bidratt til enighet om felles løsninger.

– I hvilken grad må sykehusene være forberedt på  bli vingeklippet på dette området?

– Jeg vil ikke bruke det begrepet. Vi bør se det positive i at helseforetakene nå ønsker å dra i samme retning, sier Fauskanger.

Les også: Stortinget sier ja til elektronisk pasientjournal

Kreativ kar

Den påtroppende direktøren 50 år, bosatt i Bergen og utdannet it-ingeniør ved Bergen Ingeniørhøyskole, økonom ved Norges Handelshøyskole og Handelshøyskolen BI.

Nå kommer han fra stillingen som divisjonsdirektør i Dnb med blant annet it-ansvar for investeringsbanksiden, forsikring og eiendom.

Styreleder Herlof Nilsen i Nasjonal IKT beskriver ham som en direktør med ballast i form av mye nyttig kunnskap og erfaring for å legge strategien for framtidas it-løsninger i Helse-Norge.

– Gisle Fauskanger er kreativ og inspirerende, resultatorientert og har solid ledererfaring fra store organisasjoner, uttaler styrelederen i en melding på virksomhetens nettsider.

Les også:

Superdatamaskinen Watson skal hjelpe sjefen med å fatte de rette beslutningene  

Ny togsensor oppdager skader lenge før inspektørene

Universitetet i Oslo nest best i Norden på nett  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.