Heder til norsk satellittkart

Satellittbildet "Fra Tärna til Træna"  viser området rundt polarsirkelen fra kysten av Norge og et langt stykke inn i Sverige.
Satellittbildet "Fra Tärna til Træna" viser området rundt polarsirkelen fra kysten av Norge og et langt stykke inn i Sverige. (Bilde: Geodatasenteret)

Prisen ble utdelt under den internasjonale kartografikonferansen ( ICA) i Moskva.

Eneste norske vinner

Det var Geodatasenteret som fikk andreplass i klassen "Best satellite image" for kartet "From Tärna to Træna". Satellittbildet viser området fra Helgelandskysten i vest og østover mot fjellområdene rundt Tärnaby i Sverige, og er bestilt av turistkontoret i Rana.

- Vi tror satellittbilder i kartform ikke bare øker mengden informasjon, men den kan også konkurrere med for eksempel tradisjonelle kart," sier Hans Rønning til Norsk romsenters nettsider. Han mottok prisen for Geodatasenteret.

Deres kart var det eneste av de 16 bidragene fra Norge som fikk pris i år. Totalt ble det stilt ut over 1000 kart.

- Naturlig gjengivelse

Seksjonssjef for jordobservasjon i Norsk Romsenter, Guro Dahle Strøm, er imponert over kartet.

- Satellitter har instrumenter som ser ting mennesker ikke kan se. Satellittbilder har ofte kunstige farger for å framheve konkrete ting på bildet. Det er et nøysommelig og omfattende arbeid å få fram de naturlige fargene på et bilde som dette, slik at det ser ut slik som vi som mennesker forventer at det skal se ut," sier Guro Dahle Strøm til Norsk Romsenters nettsider.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå