INDUSTRI

Heder og penger til NTNU-gründere

Arne Asphjell
20. sep. 2009 - 20:54

Finalen i Venture Cup ble arrangert fredag 18. september. Årets vinner ble Cergis, et oppstartsselskap fra NTNU som har utviklet et system som hindrer kavitasjon i pumper.

- Nå blir det utvikling av protype 2 og satsing på det skandinaviske markedet, sa markedssjef Jørgen Mathisen da det var klart at Cergis vant både Teknas Innovasjonspris på 100.000 kroner og Venture Cup Norway der førstepremien er 200.000.

Hindrer pumpehavari

Kavitasjon er en beskrivelse av fenomenet som gjør at væske under lavt trykk fordamper, og når de boblene som oppstår i denne forbindelse kollapser, kan det skape sjokkbølger som fører til mekanisk skade på pumpen.

Det var svikt i en kjølevannspumpe som var årsak til Tjernobylulykken, og spesielt i prosessindustrien kan pumpehavari få kostbare konsekvenser.

- Vårt system reduserer kavitasjon med opptil 90 prosent, sa de tre grúnderne i sin presentasjon av firmaet for Venture Cup-juryen.

Cergis ble startet så sent som i januar i år, og har utviklet sin første prototype. Den er under uttesting i strømningslaboratoriet på NTNU.

NTNUs entreprenørskole

Alle tre går i 5. årskurs på NTNUs entreprenørskole, der idésøk er en av oppgavene. Der kom de i kontakt med førsteamanuensis Morten Kjeldsen ved Institutt for energi og prosessteknikk, som har tatt sin doktorgrad på kavitasjon. Det er hans forskning som utgjør det faglige grunnlaget for bedriftstetableringen.

Produktet er en flens som settes på innløpet av pumpen, og i denne flensen ligger det sensorer som kan detektere om kavitasjon er i ferd med å oppstå. Hvis det skjer, kveles kavitasjonstendensene i fødselen ved at det injiseres gass i væskestrømmen. Etter planen skal produktet være på markedet i 2011.

Hydro Sunndal

Den ene av de tre studentene, Erik Svensrud, skal nå ta sin prosjektoppgave ved Hydro Sunndal.

Bedriften har problemer med vibrasjoner i sine kjølevannspumper, og kan være en aktuell kunde til Cergis´ kavitasjonskontroll.

Ved fabrikken i Sunndal er det til sammen 11 kjølevcannspumper, og ifølge Erik vil en Cergis-flens være inntjent i løpet av 2,7 år.

Forretningsplan

- I Venture Cup er det forretningsplanen som er det viktigste elementet i vurderingen, understreket juryformann Brage Wårheim Johansen under utdeling av prisen.

Han var imponert over kvaliteten på årets bidrag.

– Forretningsplan er kunst, uttalte Wårheim Johansen.

Dobbeltgull til NTNU

Nummer to i Venture Cup ble også et team fra Trondheim og NTNU.

De to entreprenørene bak PramPack er klassekamerater av Cergis-gutta, og er kommet et skritt lenger: De har allerede solgt 1200 enheter av sin patenterte innpakning for transport av barnevogner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.