BRUER

Havsøppel var et problem for bruprosjektet - men de fikk ryddehjelp

Store mengder marint søppel i flere viker var en stor utfordring for veiprosjektet i Solund. Men strandrydderne fra Fjordane friluftsråd kom til unnsetning.

Lesja Bulldozerlag har oppdraget med å bygge tilkomstveier til Ytre Steinsund bru, men bidro i strandryddingen ved å bruke maskinene sine til å få søppel fra land til båt.
Lesja Bulldozerlag har oppdraget med å bygge tilkomstveier til Ytre Steinsund bru, men bidro i strandryddingen ved å bruke maskinene sine til å få søppel fra land til båt. Foto: Vestland fylkeskommune
13. des. 2022 - 15:32

I alt ble det samlet opp over 4000 kilo med marint avfall fra strandsona i Ytre Steinsund, skriver Vestland fylkeskommune i en melding.

Plastknipe og tidsklemme

Slik så det ut i en av vikene før oppryddingen startet. Årevis med søppel fra havet har samlet seg i store hauger. <i>Foto:  Vestland fylkeskommune</i>
Slik så det ut i en av vikene før oppryddingen startet. Årevis med søppel fra havet har samlet seg i store hauger. Foto:  Vestland fylkeskommune

Byggingen av tilkomstveiene til Ytre Steinsund bru startet i høst, med Vestland fylkeskommune som byggherre og Lesja Bulldozerlag som entreprenør. Brua skal erstatte fergesambandet Daløy-Haldorneset, og gir innbyggerne på Ytre Sula fast og døgnåpent samband til kommunesenteret Hardbakke.

Men overveldende mengder med plast og søppel hadde drevet i land i viker og bukter ytterst i Solund. Verst var det ved Guridneset på Ytre Sula, der tilkomstveien til den nye brua skal legges på en stor steinfylling.

– Det var Lesja Bulldozerlag som først gjorde oss oppmerksomme på avfallet. Å grave det ned i fyllinga eller dekke det til var ikke et alternativ, men vi hadde litt tidspress på oss for å fjerne de store mengdene med marint avfall før vi kunne starte på veibygginga, sier prosjektleder Helge Follevåg i Vestland fylkeskommune i medlingen.

Stilte på en dags varsel

Gjennom Solund kommune fikk veiprosjektet kontakt med Fjordane friluftsråd, en interkommunal organisasjon som ble startet i 2017. Friluftsrådet arrangerer blant annet arrangerer strandryddeaksjoner langs kyst og fjordstrøk i gamle Sogn og Fjordane. 

Friluftsrådet har et eget ryddelag, og de kom til Solund med båt og fire mannskap.

Strandrydderne fra Rydd Norge Vestland sammen med representanter fra Lesja Bulldozerlag. Fv. Brynjar Eggen, Thomas N. Løfall, Ulrik D. Brøndbo ,Tore Hunskår, Estela Marquez og Klaus Ludwig. <i>Foto:  Vestland fylkeskommune</i>
Strandrydderne fra Rydd Norge Vestland sammen med representanter fra Lesja Bulldozerlag. Fv. Brynjar Eggen, Thomas N. Løfall, Ulrik D. Brøndbo ,Tore Hunskår, Estela Marquez og Klaus Ludwig. Foto:  Vestland fylkeskommune

– Fjordane friluftsråd stilte opp på en dags varsel, og var veldig effektive i ryddinga av vikene – det var utrolig imponerende, sier Follevåg.

Ryddet 41 storsekker

Entreprenør Lesja Bulldozerlag stilte med gravemaskin for å samle avfallet og få det opp i storsekker, som igjen ble heist over på lekter og båt.

På østsiden av Ytre Steinsund ble det i alt samlet sammen 1294 kilo marint avfall. Det tilsvarer 13 storsekker. På vestsida av Ytre Steinsundet ble det rydda 2778 kilo. Det tilsvarer 28 kubikkmeter eller 28 storsekker.

– Solund er et viktig satsingsområde for oss. Vi hadde en plan om å rydde dette området uansett, men gjorde noen omprioriteringer og kastet oss rundt slik at avfallet ikke skulle bli blandet inn i veimassene, sier Bjarte Engevik, daglig leder for Fjordane friluftsråd.

– Ytre Steinsund er et utsatt område; det handlar om vær og vind, om strømmer som kommer fra sørvest og Golfstrømmen som sender mye avfall i denne retningen. Ut fra erfaring tar det ikke så mange måneder før nytt avfall har kommet inn, men vi vil holde området under oppsikt, sier Engevik.

Vedlikehold og rassikring må prioriteres i Nasjonal transportplan, mener NAF.
Les også

Fylkesveiene: Forfall og rassikring vil koste 166 milliarder

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.