NATURVITENSKAP

Havari for HotPay1

OPP I RØYK: HotPay1 gikk opp i røyk sekunder etter oppskytingen.
OPP I RØYK: HotPay1 gikk opp i røyk sekunder etter oppskytingen. Bilde: Trude Gaukås, ARR
Mona StrandeMona StrandeJournalist
3. juli 2006 - 11:33

HotPay fungerte perfekt under all testing på bakken, men kom ikke mer enn 8,3 kilometer opp i lufta før den begynte å oppføre seg merkelig.

Tilskuerne hørte et smell, før raketten delte seg i flere biter som forsvant i havet.

I dag er dykkere ute i vannet nordvest for Andøya for å finne restene av raketten. Sannsynligvis har den delt seg i to eller tre, og det antas at motoren skal være intakt.

Fortsatt mysterium

Administrerende direktør ved Andøya Rakettskytefelt, Torstein Rødseth, sier at årsaken til havariet fortsatt er ukjent mandag formiddag.

- Det er nedsatt en ekstern undersøkelseskommisjon som skal finne ut hva som gikk galt, så nå blir det opp til dem når vi kan gå ut med mer informasjon. For oss er det viktig å få et svar så fort som mulig, sier han.

Telemetristasjonen på bakken mottok data så lenge den korte ferden til HotPay1 varte, og disse dataene vil bli viktige i undersøkelseskommisjonens arbeid.

Skyeksperimenter

HotPay1 skulle samle inn vitenskapelige data til seks eksperimenter. Forskere fra Østerrike, Bulgaria, Sverige, Israel og Tyskland ønsket å finne ut mer om prosessene som danner skyer 85 km oppe i atmosfæren.

Mer kunnskap om et lite forstått radarekko i samme høyde, sto også på listen over prosjekter. Mange av instrumentene om bord var under utvikling og skulle testes for første gang på HotPay1-raketten, som var finansiert av EU.

Glade studenter

Studentraketten ESPRIT hadde en vellykket oppskytning, nesten en halvtime før HotPay1 gikk i lufta.

Denne raketten er et resultat av et fire år langt samarbeid mellom amerikanske studenter fra Penn State University, og norske studenter fra Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Høyskolen i Narvik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.