BYGG

Haukelifjell sperret av ras

Mona StrandeMona StrandeJournalist
20. nov. 2009 - 11:51

- Det er typisk vestlandsfjell det her, og vi vet at det ikke er stabilt berg helt til topps. Derfor har fjellet vært sikret med bolter tidligere. Hvor langt opp rasmassene kommer fra, og om raset startet høyere enn dit fjellsikringen går, vet vi ikke ennå, sier distriktsjef Lars Øyre i Statens vegvesen.

Har funnet bolter

Det var klokken 04:30 natt til fredag at Statens vegvesen fikk melding om raset som har knust den vestre tunnelportalen på Austmannalitunnelen. Den 903 meter lange tunnelen ligger like øst for Røldal i Hordaland, langs E134 over Haukelifjell. Raset ble meldt inn av en trailersjåfør på vei over fjellovergangen.

- Det er mellom 100 og 200 kubikk som har rast ned på tunnelportalen og knust deler av den. Nesten hele tunnelløpet er dekket av raset, sier Øyre, som bekrefter at det er funnet flere bolter i rasmassene.

Ny tunnelportal

En av Statens vegvesens egne geologer er nå på vei opp til rasområdet i helikopter. På grunn av store nedbørsmengder har han blitt forsinket. Han vil først se på området fra helikopteret, før han går mer detaljert til verks fra bakken. Derfor vil det ta noen timer før vegvesenet kan gi flere detaljer om årsaken til raset.

Austmannalitunnelen ble bygget på slutten av 80-tallet, men da med en mindre tunnelportal for å hindre snø fra å komme inn i tunnelen. Betongportalen som nå er knust ble skjøtet på mot slutten av 90-tallet.

Austmannalitunnelen, E134 Haukelifjell, ras 20.11.09
Austmannalitunnelen ble bygget på slutten av 80-tallet, men da med en mindre tunnelportal for å hindre snø fra å komme inn i tunnelen. Betongportalen som nå er knust ble skjøtet på mot slutten av 90-tallet. SPERRET: Bergmassene sperrer hele tunnelløpet i Austmannalitunnelen. FOTO: Frode Lykkebø / Statens vegvesen Frode Lykkebø / Statens vegvesen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.