INDUSTRI

Hatteland leverer Autostore til Russlands sentralbank

11.000 bokser fordelt på to lagernettverk.

AutoStore er mye brukt i netthandel. Nå skal systemet tas i bruk hos Russlands sentralbank.
AutoStore er mye brukt i netthandel. Nå skal systemet tas i bruk hos Russlands sentralbank. Bilde: AutoStore / Hatteland
4. feb. 2014 - 08:09

I Nedre Vats i Vindafjord kommune har teknologibedriften Hatteland sitt hovedkvarter, og siden 70-tallet har de utviklet tekniske løsninger for bedriftsmarkedet. I 2004 vant de Ingeniørbragden for det kompakte lagersystemet AutoStore.

Tidlig i 2006 meldte Teknisk Ukeblad om den fjerde AutoStore-installasjonen i Norge. Siden den tid har kundebasen vokst.

– Vi solgte nettopp anlegg nummer 50. 2013 var en milepæl for oss da vi leverte vår tusende robot og boks nummer 1 million, sier salgsingeniør i Hatteland, Magne Hatteland.

Den siste kunden i AutoStore-porteføljen blir nå Russlands sentralbank.

Nå skal store mengder kontanter lagres og transporteres ved hjelp av norske robotlagere.

Se video: Her plukkes et produkt hvert 6. sekund

Første avtale i Russland

Hatteland har levert AutoStore-anlegg til kunder som Komplett.no i Sandefjord og Texas Instruments i Singapore.

– Dette er kunder i helt forskjellige segmenter i forskjellige deler av verden, men alle har et behov for effektiv lagring og varehåndtering. Dette er den første avtalen vi har vunnet med Russland, sier Hatteland.

Ifølge den russiske grunnloven er Russlands statsbank en uavhengig institusjon med hovedansvaret for å sikre den russiske rubelen og de har enerett på å utstede valutaen. I tillegg til å lagre og utstede penger, regulerer de også Russlands bankvirksomheter og renter.

– Hvor store arealer snakker vi om?

– Det er forholdsvis små anlegg, da disse blir montert inne i 'hvelvet', sier Hatteland.

Prislappen på avtalen vil ikke Hatteland gå ut med.

– Det er konfidensielt, men potensialet er stort for oss. Avtalen er ikke særlig annerledes fra andre avtaler bortsett fra at det er penger som skal lagres i kassene, og at selve anlegget skal bygges inne i et hvelv, sier Hatteland.

Salgsingeniøren peker på at plassbesparelsen blir større ved å utnytte hvelvarealene bedre, samtidig som at prosessene blir automatisert.

– Den første installasjonen består av et lagernettverk på 5.700 bokser, fire roboter og to transportbånd. Den andre installasjonen består av et lagernettverk på 5.300 bokser, fire roboter og to transportbånd. Begge systemene vil kunne håndtere 250 bokser i timen, står det i deres pressemelding.

Les også:  Høyteknologisk milliardsuksess i utkantbygder

I samarbeid med russisk sikkerhetselskap

Russiske EVS ble stiftet i Sankt Petersburg og spesialiserer seg blant annet på sikkerhetssystemer for banker, flyplasser og større bygningskomplekser.

De er allerede i et kundeforhold med Russlands sentralbank for pengelagring og nå skal de samarbeide med Hatteland for å automatisere lagere.

De skal stå for å utvikle sikkerheten ved disse store anleggene, som med mindre manuelt transportarbeid likevel krever sitt av sikkerhetstiltak når det kommer til slike mengder av kontanter.

Les også:

Unike bilder viser hvorfor helikoptre støyer

Norsk AUV kan endre bransjen

Hva er det egentlig i smøreolje annet enn olje?  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.