T2

– Haswell vil gi 50 prosent bedre batteritid

Intel med store lovnader om sine nye prosessorer.

Intels nye Haswell-brikker skal gi 50 prosent bedre batterilevetid
Intels nye Haswell-brikker skal gi 50 prosent bedre batterilevetid Bilde: Håkon Jacobsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
24. mai 2013 - 14:56

Prosessorgiganten Intel har ikke for vane å komme med store lovnader om sine nye produkter i forkant av lanseringen, annet enn at ytelsen skal bli bedre og strømforbruket lavere.

Bedre batteri

Nå har Intels arkitektursjef Rani Borkar tatt bladet fra munnen og sagt at Haswell-brikkene vil gi bærbare datamaskiner 50 prosent bedre batterilevetid enn deres tilsvarende Ivy Bridge-brikker.

Og det skal skje uten noe ytelsestap, påpeker Borkar ifølge Computerworld.

Reduksjonen i forbruket skal skje som følge av en egen strømstyringsenhet i brikken som hele tiden følger med og justerer strømforbruket i alle deler av brikken etter behov.

Den foreløpige eneren i våre batteritester er HPs business-ultrabook Folio 9470M, som fikk et resultat i testprogrammet Powermark på sju timer og 27 minutter. Det vil kunne bety at en tilsvarende maskin med Haswell-brikke nærmer seg 12 timers batteritid.

De nye Core-brikkene får et maksimalt strømforbruk (TDP, egentlig en betegnelse på kjølebehovet) som er så lavt som 7 watt, og det gjør at de også vil egne seg i nettbrett.

Borkar sier at en Haswell-prosessor vil gi samme batteritid som en ikke-Intel-brikke, men bedre ytelse enn det som har vært vanlig i nettbrett ment for innholds-konsum.

Les også: Intel forbereder superdatamaskin med én exaflop/s

Doblet grafikkytelse

Intel har tidligere snakket mest om Haswells grafikkytelse. Den integrerte grafikkbrikken skal nemlig gi en dobling i ytelsen på bærbare maskiner, og opptil tredobbel ytelse på stasjonære maskiner.

Det skal naturligvis sies at grafikkytelsen fra Intels Core-brikker så langt ikke har vært all verden, men med en dobling i ytelsen vil de kunne konkurrere med en god del dedikerte brikker.

Intel har varslet at de vil lansere Haswell-brikkene på Computex-messen i Taiwan 4. juni.

Les også:

Oslo-firma kan revolusjonere bruk av pc og mobil

Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Denne alt-i-ett-maskinen blir til et Android-brett  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.