INDUSTRI

Hastestenger anlegg som håndterer bore- og brønnslam

HASTESTENGT: Sandnessjøen gjenvinningsanlegg må stenge umiddelbart på grunn av vedfarende forurensningsfare. Foto: Miljødirektoratet
HASTESTENGT: Sandnessjøen gjenvinningsanlegg må stenge umiddelbart på grunn av vedfarende forurensningsfare. Foto: Miljødirektoratet Bilde: Miljødirektoratet
28. okt. 2013 - 14:29

Sandnessjøen gjenvinning

Holder til ved Helgelandsbase i Nordland.

Tar i mot, lagrer og behandler borekaks og slopvann fra bore- og brønnoperasjoner.

Slopvann er en blanding av borevæske og/eller kompletteringsvæske og vann.

Bedriften har også tillatelse til mellomlagring av spillolje, oljeholdig avfall, løsemidler, maling og spraybokser og mindre mengder annet farlig avfall, i påvente av transport til sluttbehandling

Det krever Miljødirektoratet.

Årsaken er blant annet at renseteknologien som er valgt til anlegget trolig ikke er i stand til å innfri kravene i tillatelsen bedriften har etter forurensningsloven.

Sjeldent tiltak

Sandnessjøen Gjenvinning AS har siden 2011 har hatt tillatelse til å ta i mot og behandle farlig avfall fra bore- og brønnoperasjoner i Norskehavet. Anlegget behandler i dag både borekaks og slopvann.

I september ble bedriften varslet om at Miljødirektoratet kunne komme til å vedta umiddelbar stans på grunn av mange og alvorlige brudd på tillatelsen.

– Det er ikke ofte vi tyr til så strenge reaksjoner som å stanse en bedrift. Men så er det heller ikke ofte vi oppdager så mange og gjentatte alvorlige brudd på tillatelsene våre. I dette tilfellet ble vi nødt til å reagere strengt, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Les også: Statoil kan bli dømt for ytterligere to miljøkrimsaker

Flere klager

Funn av for høye utslipp av organisk stoff (TOC) til sjø, svært mangelfull utslippskontroll og uforsvarlig lagring av farlig avfall er også hovedårsakene til kravet om umiddelbar stenging av anlegget.

Alstadhaug kommune er bekymret fordi prosessavløpet som går inn på det lokale nettet lukter av kjemikalier og gass.

Kommunen har gitt beskjed om at de ikke lenger ønsker å ta i mot prosessavløp fra gjenvinningsbedriften.

Også naboer har reagert og meldt i fra om forhold ved driften.

Selv synes daglig leder ved Sandnessjøen gjenvinningsanlegg at Miljødirektoratet har reagert for strengt.

– Vi har kontroll

– Ja, det er en del forhold som mangler hos oss, men vi mener vi har kontroll på disse. Vi er enig i at vannrenseustyret ikke dekker alle fraksjoner, men de fraksjonene som ikke blir det, renser vi på andre måter. Vi driver ikke med forurensing, sier Roald Moi til Teknisk Ukeblad.

Moi sier noen av de tiltakene de skulle ha gjennomført er forsinket, men at de har innført ekstra kontroller for å sikre at ikke forurensning finner sted.

Miljødirektoratet krever at bedriften må dokumentere at samtlige avvik er rettet før gjenvinningsanlegget kan starte virksomheten igjen.

Les også: Utslipp fra ny Statoil-brønn kan gå rett til iskanten

Er optimistisk

Direktoratet åpner imidlertid for at bedriften kan starte delen av anlegget som omfatter rensing av kaksavfallet før resten av problemene er løst, dersom det dokumenteres at rensingen gjøres innenfor kravene.

Moi håper dette vil kunne skje raskt.

– Jeg synes det er vel strengt å stanse produksjon og mottak. Vi er i dialog med direktoratet, og det er åpning for at vi kan komme i gang med produksjon av borekaks fort, sier en optimistisk Moi til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Gamle oljefelt gir større utslipp på sokkelen

Alle kjemikaliene i injeksjonsbrønn lakk ut på havbunnen

Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.