KARRIEREARBEIDSLIV

Har suksess med stripeshow

Dag Yngve Dahle
17. sep. 2009 - 10:50

Hva får du hvis du krysser seriene Dilbert og The Office?

Du får suksesstegneserien "Lunch", der leserne eksponeres for klassiske kollegatyper, e-poster med vovede vedlegg, skummel bedriftsfotball og lett latterlige internseminarer der de ansatte "lærer" overprisede floskler.

Et tegn

Børge Lund, mannen bak serien, er glad for at Teknisk Ukeblad var først ute med å trykke stripene fast.

- Ja, jeg synes det er stas at Teknisk Ukeblad har tatt inn serien. Det var det første reelle tegnet på at serien holder mål, sier 35-åringen.

Han er utdannet industridesigner fra TU Delft i Nederland, og jobber med industridesign til daglig.

Dette er karakterene i tegneserien "Lunch". Fra venstre: Kalle, Bache, Kim, Nico, Linn, Thorsen, Gustav. Foran i midten: Kjell.
Dette er karakterene i tegneserien "Lunch". Fra venstre: Kalle, Bache, Kim, Nico, Linn, Thorsen, Gustav. Foran i midten: Kjell. Børge Lund

- Hva karakteriserer "Lunch"?

- Det er situasjonsbasert humor i et kontormiljø. Stripene har en dose Dilbert og en dose The Office. Jeg opplever at kontormiljøet er en kjærkommen setting for mange. Mange tilbringer mesteparten av sitt våkne liv på kontor, og kjenner seg igjen i serien, sier tegneren.

- Henter du inspirasjon fra det virkelige liv?

- Jeg legger ikke skjul på at jeg har fått og får inspirasjon fra kontorbaserte miljøer der ingeniører jobber. Jeg har sett og hørt enkelte karakterer live. Slikt går det an å sy sammen til tegneseriekarakterer som folk kjenner igjen. De er karikaturer, men må samtidig ha en viss troverdighet, sier han.

- Du skjønnmaler ikke akkurat det å jobbe på kontor?

- Serien er ikke så ekstrem. Enkelte ting er vanskelig tilgjengelig for folk som ikke jobber på kontor, men generelt viser stripene at det er mye humor på kontor. Ingeniørmiljøer settes gjerne i bås og karakteriseres som kjedelige miljøer, men min erfaring er at det slett ikke er slik, sier han.

"Lunch" kan i tillegg til Teknisk Ukeblad nå leses fast i Dagbladet og bladet Pondus. Lund, som er oppvokst i Sauda, bedyrer at han ikke blir rik av stripene.

- "Don't quit your day job". Er det ikke det det heter? Jeg blir ingen velstående mann av dette. Nå produserer jeg tre striper per uke. Det er akkurat passe ved siden av full jobb. Å slutte i jobben vil uansett ikke vært smart. Da mister jeg jo tilgangen til stoffet, sier Børge Lund.

*

Slik beskriver han karakterene i "Lunch":

KJELL

Hovedkarakteren Kjell har rollen som sand, i et ellers så velsmurt organisatorisk maskineri. Fin sand på en god dag. Granitt på en dårlig. Fortsetter han slik, venter et ufortjent opprykk og golfkurs. Overraskende grei utdannelse. Overraskende lite dannelse. Høylytt konspiratorisk. Skilt, ett barn.

THORSEN

Hvis Kjell er sand, er Thorsen oljen i det samme maskineriet. Thorsen vet hva som kreves, og leverer samvittighetsfullt varene - dag etter dag. Befinner seg mellom barken og veden på organisasjonskartet, i næringslivets klammeste posisjon: mellomleder. Gift, tvillinger.

KIM

Kim sørger for at fornuften har et ansikt, og et hjertesukk. Kim hever lønna si og henger mer enn greit med i svingene. Har dame, mangler bil. Opptrår forbausende tålmodig i samtaler med Kjell - får han betalt for dette?

NICO

Nico fatter seg i svartkledd, arrogant korthet. Veien til helvete er brolagt med piffi, furu og Microsoft. Dit skal ikke Nico. Har studert dezign i London og sover i sengetøy med halvspiste epler på. Minimalistisk gift.

BACHE

Bache sitter på toppen av næringskjeden - høyst ufortjent. Han kjører standsmessig, spiser standsmessig og tørker seg sannsynligvis standsmessig i bonusrassen sin med røde silkeslips. God på reiseregninger, suger ellers på det meste, inklusiv kamferdrops og moral.

KALLE

Mr. Positive synes det meste går på skinner. Styrer bedriftsidretten med større iver enn en gjeldstorpedo på Island. Det er i motbakke det går oppover!

GUSTAV

Gustav skal av så snart toget stopper. Har visstnok tatovert pensjonsdatoen på brystet, men det er ubekreftet. Gustav ønsket egentlig ikke å være med Lunch, av hensyn til eget mentalt stressnivå.

LINN

Nyansatt rivjern. Mer vet vi ikke på nåværende tidspunkt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.