MILJØ

Håpløs flomkamp

Xian, Kina: Morgensolen avslører nattens flomherjinger.

Vi flyr over ett av mange flomrammede områder i Shaanxi-provinsen i det sentrale Kina. Enorme områder har fått et brunt lag over seg. Bare i denne provinsen ble en halv million mennesker hjemløse og 50 mistet livet. Store avlinger er ødelagt.

De regionale myndighetene kjemper en ujevn kamp mot naturkreftene. Hvert år betaler millioner av kinesere prisen for Maos Store sprang på slutten av 50- og begynnelsen av 60-tallet. Kommunistlederen hadde som mål å ta igjen vestlig stål- og matproduksjon og hogget ned all skog. Prisen betales av befolkningen fortsatt, men kan ikke verdsettes i yuan eller dollar.

Myndighetene har satt i verk flere tiltak for å reparere skadene, men naturen har ikke tid til å vente. Store skogplantingsprosjekter er satt i gang for å stanse erosjon og dermed mange av oversvømmelsene fra den Gule flod og dens sideelver, men det går sent. Blant tiltakene er demninger høyere opp i elven som skal stanse de verste flommene. Det kan gjøre vondt verre.

Viseguvernøren for Shaanxi-provinsen er imidlertid optimist.

- Vi har satt i verk flere tiltak for å stanse flommene. I løpet av 20 år skal vi ha kontroll, sier han til statssekretær Brit Skjelbred fra Olje- og energidepartement. Sjef for hydrologisk avdeling i NVE, Kjell Repp, er imidlertid skeptisk til om tidsplanen på 20 år vil holde. Han sier at de med demningene har bremset vannet, og dermed bygges elvebunnen opp på grunn av avleiringer. Jordområdene rundt elvene vaskes ut i elveleiet og blir liggende og bygger seg etter tid opp. Når så neste flom kommer, er ikke dikene høye nok.

- Dessverre vil problemene dermed bare bli større. Skogplanting vil hjelpe over tid, men i mellomtiden øker problemene, sier Repp.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.