OLJE OG GASS

Håper på dobling av Maria-funnet

OPTIMISTISK: Bernd Schrimpf, administrerende direktør i Wintershall Norge, håper at Maria-funnet inneholder mer enn 100 millioner fat olje.
OPTIMISTISK: Bernd Schrimpf, administrerende direktør i Wintershall Norge, håper at Maria-funnet inneholder mer enn 100 millioner fat olje. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Ole K. Helgesen
2. feb. 2012 - 10:01
Vis mer

STAVANGER: Tysklands største olje- og gassprodusent Wintershall er partner i flere felt på norsk sokkel. Snart skal selskapet operere sin første utbygging i Norge.

– Maria-funnet i Norskehavet er viktig for oss fordi det vil bli vårt første egenopererte utbyggingsprosjekt. Det er fremdeles uklart om det blir en selvstendig utbygging eller om det blir en tie-in-løsning mot et av feltene i nærheten. Det er mye som må avklares, og derfor borer vi nå en avgrensningsbrønn på funnet, sier Schrimpf til Teknisk Ukeblad.

Viktig funn

Maria-feltet inneholder mellom 60 og 120 millioner fat utvinnbar olje og mellom 2 og 5 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbar gass.

Ser man bort fra de tre store Statoil-funnene, er Maria et av de viktigste oljefunnene som er gjort i Norge de siste årene.

Aldous: Olje i champagneligaen

Verdi: én til to billioner kroner

Selvstendig utbygging

Ifølge Schrimpf må funnet trolig være på over 100 millioner fat olje for at det skal svare seg å bygge ut feltet med en egen FPSO.

– Målet med avgrensningsbrønnen er å påvise olje i den nordlige delen av strukturen. Resultatene vil hjelpe oss å avgjøre hva som er den beste utbyggingsløsningen for Maria. Brønnen må nok påvise rundt 100 millioner fat for at vi skal gå for en selvstendig utbygging, men det er en del muligheter i området rundt som kan få betydning for løsningen. Blant annet kan Trestakk-funnet spille en rolle, og vi er i dialog med Statoil om dette.

Flere muligheter

Direktøren sier at det er flere felt det er mulig å knytte Maria til.

Blant annet ligger Åsgard, Kristin, Tyrihans og Heidrun i nærheten av funnet.

Holder planen

Det tyske selskapets mål er å produsere 50 000 fat olje på norsk og britisk sokkel innen 2015.

– Vi er «on track» for å nå dette målet. Luno alene vil bidra med en betydelig andel, og våre andre prosjekter som Knarr og Cladhan vil føre til at vi overgår målsettingene dersom alle er i produksjon. Og i 2016 vil Maria-feltet føre til at produksjonen vår øker ytterligere, sier Schrimpf.

Utbyggingsplaner får klimakritikk

Leverandørkrise

Wintershall var trolig det første selskapet som slo alarm om faren for en leverandørkrise i Norge da de i høst presenterte en oversikt over utbyggingsplaner på norsk sokkel.

Flere aktører fulgte etter og advarte om en uheldig kostnadsspiral.

Men den siste tiden har Statoil signalisert at det trolig vil være tilstrekkelig kapasitet i årene som kommer.

Verre enn fryktet

Schrimpf er imidlertid ikke beroliget over situasjonen.

–Tallene vi presenterte var innhentet av Rystad Energy i sommer. Senere i høst ble tallene til Rystad oppjusterte og presset ser ut til å bli enda større enn vi tidligere fryktet. Jeg er ikke sikker på om leverandørindustrien har innsett hvor stort behovet vil bli. Dette kan føre til et veldig stramt marked og dermed høyere kostnader og forsinkelser, sier han.

Les også: Oljeutbygginger kan bli stanset

Nye feil på Yme-plattformen: Skandalen bare vokser og vokser

Gigantfunnet kan være mindre enn antatt

Tror på flere funn i Skrugard-området

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.