INDUSTRI

Han innførte du-formen på NRK

Torsdag kveld fikk han Teknisk Ukeblads hederspris.

Tandberg har opplyst nordmenn med utallige bøker, artikler og tv-opptreder. Her fra NRKs lørdagsshow TV9 i 1969,
Tandberg har opplyst nordmenn med utallige bøker, artikler og tv-opptreder. Her fra NRKs lørdagsshow TV9 i 1969,

Torsdag kveld ble Årets teknologibragd og Årets teknologileder kåret under Teknisk Ukeblads arrangement i speilsalen på Grand Hotel i Oslo.

Til slutt delte Teknisk Ukeblad for første gang ut en hederspris. Ifølge redaktør og administrerende direktør Jan M. Moberg, var den første hedersprisvinneren helt opplagt – prisen gikk til sivilingeniør, romfartsekspert og teknologiformidler Erik Tandberg.

Les også: Sjokkert og glad vinner av Teknologibragden

– Uventet

– Dette er veldig uventet og gledelig. Jeg er en smule stolt, sier Tandberg til Teknisk Ukeblad etter utdelingen.

Han syntes det er særlig stas å få en hederspris fra ingeniørhold.

– Det er veldig spesielt å bli anerkjent av de som har ekstra innsikt i det jeg jobber med.

Stort intervju: – Jeg tror det er liv på Mars

– Dette er veldig uventet og gledelig. Jeg er en smule stolt, sier Tandberg til Teknisk Ukeblad etter utdelingen. Maria Amelie

Begynte med Teknisk Ukeblad

Under utdelingen la Moberg vekt på Tandbergs evne til å formidle kunnskap om teknologi.

Moberg kunne fortelle at Tandbergs formidlerkarriere begynte nettopp i Teknisk Ukeblad. I 1960 sendte han nemlig inn en artikkel om belastninger på mennesker ved romreise.

Under sin takketale kunne ikke Tandberg dy seg, og snakket engasjert om kommende romfartsbegivenheter. Han fengslet salen ved å fortelle om NASAs plan om å fange en asteroide i bane rundt månen, og sende astronauter dit i romkapselen Orion.

Les også: – Mennesket på Mars innen 1985

Innførte du-formen på NRK

Mange forbinder Erik Tandberg med NRKs sendinger fra månelandingen ni år senere. Den gangen ble Tandberg berømt for sin enkle og engasjerende formidling av teknologien bak det han selv har kalt 1900-tallets største begivenhet.

– Sammen med NRK-journalist Jan P. Jansen klarte han på en helt unik måte å formidle teknologien bak – og hensikten med prosjektet. Samspillet mellom de to skilte seg fra det man var vant til å høre på norsk fjernsyn. Du-formen ble innført i NRK den natten, sa Moberg.

Siden har Tandberg opplyst nordmenn med utallige bøker, artikler og tv-opptreder. Han har også hatt egen spalte i Teknisk Ukeblad.

OSLO 20071118:Buzz Aldrin -det andre menneske i historien som satte foten på månen - kom til Oslo søndag for å være hovedtaler ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo. Aldrin, som satte sitt fotavtrykk i månestøvet bare 19 minutter etter Armstrong, er nå en dedikert omreisende ambassadør for utdannelse og nye fremstøt i rommet. Her  sammen med Erik Tandberg (tv).Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Hedersprisvinner Erik Tandberg sammen med det andre mennesket på månen, Buzz Aldrin, i 2007. NTB scanpix

Studerte rakettmotorer

Tandberg har bakgrunn som flymekaniker, sivilingeniør og tok studier i rakettmotorer og forbrenningsteknologi. Mye av dette gjorde han ved toppuniversiteter i USA.

Tandberg jobbet siden i Luftforsvaret, Hartmark & Co, Norconsult og Norske Esso – og ikke minst som konsulent ved Norsk Romsenter.

Han har hatt en rekke verv som styremedlem, utvalgsmedlem og styreleder. Han har vært styreleder i Norsk Teknisk Museum. Tandberg representerte Høyre i Oslo bystyre 1969–89.

Les også: Tandberg valgte Oslo framfor USA

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.