OLJE OG GASS

Han har lånt ut 100 milliarder kroner til en oljeindustri i krise

Tett på: DNB-sjef Rune Bjerke tok med seg 70 norske gjester under OTC på båttur søndag. Her i samtale med Annelin Tangen fra Forus Næringspark. Foto: Tormod Haugstad.
Tett på: DNB-sjef Rune Bjerke tok med seg 70 norske gjester under OTC på båttur søndag. Her i samtale med Annelin Tangen fra Forus Næringspark. Foto: Tormod Haugstad. Bilde: Tormod Haugstad
2. mai 2016 - 09:02

HOUSTON: Den dramatiske situasjonen i oljeindustrien er årsaken til at DNB-sjef Rune Bjerke nå selv har reist til verdens største møteplass for oljeindustrien. Søndag inviterte han norske kunder på båtcruise utenfor Houston.

- Vi har over 100 milliarder lånt ut til kunder og er den desidert største banken innen denne bransjen. Derfor er det viktig for meg å være tett på kundene både i gode tider og nå som det er mer utfordrende tider, sier Bjerke.

 Han har selv vært gjennom en mediestorm etter oppslagene om at bankens Luxembourg-avdeling kan ha medvirket til skatteplanlegging gjennom postboksselskaper. Bjerke ønsker ikke å snakke om Panama Paper-avsløringen.

Konkursfare

I dag starter Offshore Technology Conference (OTC) hvor Bjerke også vil treffe noen sine viktigste internasjonale kunder.

 - Jeg var på OTC allerede på 80-tallet da jeg i 1986-88 jobbet som politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet. Nå er jeg her for andre gang som DNB-sjef.

- Nesten alle bedrifter innen olje og gass kutter kostnader og nedbemanner. Hvordan håndterer dere krisen?

- Det er ikke til å legge skjul på at en god del av våre kunder sliter om dagen. For de fleste er det aller viktigste nå å bite seg fast i håp om bedre tider da man vet at dette er en syklisk industri. Men vi ser jo også at noen kommer til å slite med å komme seg gjennom. Vi må regne med at det blir større tap enn vanlig for våre olje- og gasskunder. På den annen side har også mange av kundene flere bein å stå på. Noen har bygd seg opp reserver i de gode tidene. 

Vil bidra til løsninger

- Er det slik at dere letter på betingelsene for å gi kunder som sliter noe bedre vilkår enn ellers i disse tider?

- Vi forsøker å vise ansvar for å bidra til restrukturering. Men det er også sånn at hvis man skal endre på lånevilkårene så skjer ofte samtidig ved at man henter inn ny kapital eller gjør andre tiltak slik at det blir en vinn-vinn-situasjon for alle som er med. Vi forsøker å være langsiktige overfor kundene.

- Hvordan merkes krisen her i Houston?

- Vi ser at utfordringene for olje- og gassvirksomhet er globale. De tendensene vi ser i Norge, ser vi også i Houston, i Brasil og i andre typiske oljeproduerende regioner. Situasjonen er ganske lik. Men samtidig er karakteren i markedet forskjellig. For eksempel har man mye mer gassinfrastruktur i USA og gass er jo blitt mye mer konkurransedyktig mot kull. Dermed skjer det en økning på områder som vi ikke har i Norge.

Oljeprisen vil stige

- Tror du også på en stigende oljepris?

- Ja, det er jeg helt sikker på. Ingen kan garantere noe som helst, men basert på erfaring er dette en syklisk bransje. Det går opp og ned. Bare de siste 12 årene har vi hatt fire perioder hvor oljeprisen har doblet seg på under et år. Det går altså både ned og opp, men akkurat nå må vi vende oss til at de nivåene vi hadde på over 100 dollar fatet ikke kommer tilbake.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bjerke mener en viktig grunn til at oljeprisen aldri vil nå sitt tidligere toppnivå også dreier seg om økt satsing på solkraft og offshore havvind. 

- Det blir større konkurranse mellom energibærerne og vi må ikke glemme  skiferoljen som har endret hele industrien. Den er ikke så lønnsom som den har vært. Vi ser jo at produksjonsbrønner lukkes ned også her i USA, men fortsatt vil skiferolje representere en ressurs med stigende oljepris. 

Aldri mer 100 dollar

Håkon Skretting som er regiondirektør for Intsoks marked i Arktis, Australia, Aserbajdsjan, Canada, Kina, Russland og Kasaksthan, er enig med Rune Bjerke i at oljeprisen vil stige.

- Den har jo allerede steget fra 27 dollar til over 47 dollar. Men jeg tror det vil bli et lokk på mellom 60 og 70 dollar. Jeg utelukker ikke at skiferoljeprisen vil bli viktigere enn Opecs beslutninger. Vi må huske at hvert felt har sin pris som kan variere. Bildet er mye mer nyansert enn det som ofte beskrives.

Skretting mener dagens situasjon med et massivt antall rigger som står stille, vil føre til redusert forbruk og økt etterspørsel. 

 

 

 

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.