Ny konsernsjef i Equinor, Anders Opedal

Han er Equinors nye toppsjef: – Det er teknologi og innovasjon som har gjort at vi har utviklet oss som selskap. Det vil jeg videreføre

Blir den første konsernsjefen i Equinor med ingeniørbakgrunn.

Ingeniør Anders Opedal blir ny konsernsjef i Equinor. Han håper interessen for teknologi kan bidra til at selskapet
Ingeniør Anders Opedal blir ny konsernsjef i Equinor. Han håper interessen for teknologi kan bidra til at selskapet (Bilde: Eirik Helland Urke)

Blir den første konsernsjefen i Equinor med ingeniørbakgrunn.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Equinor, Fornebu: Anders Opedal startet i Equinor i 1997 som petroleumsingeniør. I dag ble det kjent at han blir den nye toppsjefen i selskapet han har jobbet i de siste 23 årene. Da blir han den aller første ingeniøren som blir konsernsjef i Equinor. 

–  Å ta over som konsernsjef er en stor oppgave og et stort ansvar. Denne rollen er helt annerledes enn noen annen jobb har hatt før, sa han på pressekonferansen.

Han etterfølger en rekke økonomer i stillingen, og selv om også disse har vært teknologiinteresserte, håper ingeniøren han kan bidra med noe ekstra.

– Med min bakgrunn, så har jeg en stor entusiasme for teknologi, og jeg har virkelig lyst til at vi skal ta noen nye høydedrag basert på teknologiutvikling, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Les også

Oppvokst blant vannkraft og industri

Opedal trekker frem oppveksten i Sauda, blant vannkraft og industri – og ingeniørkunst. 

– Jeg har sett hvordan energi kan bidra til samfunnsbygging og verdiskaping. Og jeg har sett at selskaper må være en del av svaret på de utfordringer samfunnet står overfor, sa han under pressekonferansen mandag. 

Han understreker at læring er en drivkraft for han, og at han aldri var i tvil om at det var ingeniør han skulle bli. Og nå er han den første ingeniøren som får toppstillingen i Norges største selskap – og den første rogalendingen. 

Opedal tror bakgrunnen vil være svært nyttig i sin nye stilling. 

– Det at jeg er ingeniør gjør at jeg har god forståelse for teknologi. Jeg har jobbet med teknologiimplementering og ulike operasjoner i mange år i Equinor. Og hvis vi ser på historien til selskapet, så ser vi at det er teknologi og innovasjon som har gjort at vi har utviklet oss som selskap. Den arven, det vil jeg videreføre, sier han.

Vil flytte kapital til fornybar

Opedal signerte avtalen søndag kveld, og overtar først i november. Han har likevel gjort seg en rekke tanker om hvilken retning selskapet må gå i. 

Han vil øke satsingen på fornybar energi og lavkarbonløsninger – og er villig til å flytte på kapital for å få det til. 

– Vil se en formidabel vekst innen fornybar energi. Vi har kompetanse, prosjekterfaring og muskler til å spille en rolle. Vi har allerede sagt at vi skal tidoble fornybarsatsingen innen 2026 og tredvedoble den innen 2035. Men jeg mener vi må gjøre mer. Og jeg er villig til å relokere kapital for å få det til, poengterte han. 

Tidlig i år lanserte også Equinor planer om å kutte utslippene fra produksjonen på norsk sokkel med 40 prosent innen 2030, og de skal være nær nullutslipp i 2050. Disse målene vil Opedal øke. 

– For å lykkes i en energitransisjon og for å bidra til at vi lykkes med Paris-målene, så skal vi utvikle Equinor til et bredt energiselskap. Vi har allerede mål om å kutte utslippene til nær null på norsk sokkel. Jeg vil ta dette lenger, jeg vil forsterke og akselerere dette arbeidet, sa han. 

Akkurat hva dette innebærer konkret, hvor mye og hvor snart de vil kutte og hvor mye kapital de vil legge i fornybarsatsingen, har han likevel ikke svar på ennå. 

– Jeg vil at Equinor skal være et ledende selskap i det grønne skiftet. Det innebærer for det første å forbedre og fokusere olje og gass-produksjonen. Vi må prioritere verdiskapning over volum. Så vil vi akselerere veksten og bli et ledende selskap også innen fornybar energi. 

Les også

Digitalisering

Siden han kommer fra stillingen som teknologidirektør i selskapet, har han god oversikt over hvilke områder Equinor bør drive med teknologiutvikling. 

– Nå er det ikke minst digitalisering som gjelder. Vi jobber aktivt med å bruke automatiserte boreoperasjoner, som gjør at vi kan effektivisere operasjonene, og vi jobber også med å automatisere selve boreplanleggingen. Det å kombinere operasjoner med digitalisering blir veldig viktig, påpeker han.  

Videre trekker han frem lavkarbonteknologi. Her er mye av teknologien eksisterende, og utviklingen handler først og fremst om å kunne gjøre den billigere.  

Anders Opedal blir ny konsernsjef i Equinor. Foto: Eirik Helland Urke

– Så tror jeg også det er veldig viktig med et engasjement for klimautfordringene. Det er noe vi må være med å løse. Så vet vi at basert på det vi kan, den kompetansen vi har og den historien vi har, så vil vi være relevante. Flytende havvind er et kjempeeksempel, hvor vi har klart å ta vår kompetanse fra marine operasjoner inn til flytende vind og så videreutvikle det som en forretningsidé. Og dette er den arbeidsprosessen og det tankesettet vi må ha videre. Og jeg blir utrolig motivert og inspirert av å få lov til å lede det arbeid, det må jeg bare si, sier Opedal. 

Konkurransefortrinn på havvind 

Og det er flytende havvind som vil være den største satsingen for selskapet innen fornybar energi.

– Vi har bygget oss opp et konkurransefortrinn og har nå god erfaring på havvind, så det er klart at det i første omgang er her vi vil satse. Vi ser at det er muligheter ulike steder i verden. Så er det jo også veldig spennende at det nå åpnes for havvind på norsk sokkel, understreker han. 

Fra før er selskapet inne i prosjekter i Storbritannia og Tyskland, og ser muligheter i land som Japan, Sør-Korea og USA. 

– Men vi utelukker ikke annen teknologi innen fornybarsegmentet. Vi jobber aktivt med å utvikle muligheter, både innen lavkarbonløsninger og fornybar energi. Vi har en god portefølje som vi skal jobbe videre med, så får vi komme tilbake med detaljene etter hvert. 

Les også

– Står overfor omfattende endringer

Adjektivene satt løst da styreleder Jon Erik Reinhardsen presenterte den nye konsernsjefen. 

– Anders er en usedvanlig god leder, hans karriere og leveranser preges av sterke resultater. Han har erfaring fra nær sagt alle deler av Equinor, og han er godt likt internt. I tillegg er han sterkt interessert i det som vil prege hans tid som konsernsjef, energitransisjonen, sa han. 

Reinhardsen trakk frem at Opedal blir den sjette konsernsjefen i selskapets historie, og den andre som rekrutteres internt. 

– Han tar over på et tidspunkt hvor både bransjen og Equinor står overfor omfattende endringer. Vi skal løse den største utfordringen i vår tid, med klimaendringer og energitransisjonen. Teknologiutvikling vil være avgjørende for å lykkes – og Anders er teknolog. 

Eldar Sætre (til venstre) går av med pensjon, og overlaten toppsjefstillingen til Anders Opedal i november. Foto: Eirik Helland Urke

Også nåværende konsernsjef, Eldar Sætre, hadde mye godt å si om hans etterfølger i toppstillingen. 

– Anders, du har dyp kompetanse om hele vår industri, han er reflektert og engasjert. Du har de riktige grunnverdiene og de personlige egenskapene som skal til for å lykkes i denne oppgaven.

Sætre trakk også frem at det var vemodig å gå av som toppleder, selv om det var hans egen beslutning. Han har aldri lagt skjul på at han i utgangspunktet ikke hadde noe ønske om å bli konsernsjef i selskapet, og at det nå er gått seks år siden han tok på seg en jobb han i utgangspunktet aldri hadde tenkt seg. 

– Men nå kan jeg si at det har vært noe av det største i mitt yrkesaktive liv, det har vært en veldig givende jobb, sa han. 

9,1 millioner i grunnlønn

Anders Opedal kommer fra stillingen som konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring. Han begynte i Equinor som petroleumsingeniør i 1997, var mange år i boring og brønn og har også vært anskaffelsesdirektør.

CV Anders Opedal

Konserndirektør Teknologi, prosjekter og boring, Equinor
2018- i dag

Konserndirektør, Utvikling og produksjon Brasil, Equinor
Direktør, Utvikling og produksjon internasjonalt, Brasil, Equinor
2017-2018

Konserndirektør og Chief operating officer, Equinor
2015-2016

Direktør prosjekter, Teknologi, prosjekter og boring, Equinor
2010-2015

Direktør anskaffelser, Teknologi, prosjekter og boring, Equinor
2007-2010

Ulike lederstillinger, Equinor
2003-2007

Petroleumsingeniør og sektorleder, Equinor
1997-2003

Log Analyst and Well Site Logging Engineer, Schlumberger and Baker Hughes Inteq.
1992-1997

I 2011 ble han satt til lede Equinors prosjektportefølje på mer enn NOK 300 milliarder. Senere ble han konserndirektør og Chief operating officer før han ble direktør og landsjef i Brasil. Opedal er ingeniør med en mastergrad fra NTNU og har en MBA fra Heriot-Watt universitetet i Edinburgh.

Han overtar som konsernsjef 2. november i år. 

Equinor opplyser at Anders Opedal som konsernsjef vil motta en grunnlønn på 9,1 millioner kroner. 

Han vil inngå i ordningen for variabel lønn innenfor de rammer som tidligere er etablert for konsernsjefen i Equinor. Hans variable lønn vil ha en årlig målbonus på 25 prosent (maksimum 50 prosent) og langtidsinsentiver på 30 prosent av grunnlønn. Pensjonsgivende inntekt vil begrenses til 12G. Han vil motta et fastlønnstillegg på 18 prosent av grunnlønn i stedet for pensjonsopptjening over 12G.

Totallønnen til Opedal vil ligge noe under det Eldar Sætre har i lønn. Med full måloppnåelse vil han ha et lønnsnivå rundt 10 prosent lavere enn Sætre. 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå