OLJE OG GASS

Olje og gass tilsvarende 40 Johan Castberg-felt fremdeles uoppdaget

Rapport: Fortsatt mye olje og gass igjen.

Oseberg-feltet
Oseberg-feltet Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
21. juni 2018 - 10:53 | Endret 21. juni 2018 - 12:16

Etter over 50 år er det fortsatt rundt 55 prosent av de forventede olje- og gassressursene på norsk sokkel som ikke er utvunnet. Halvparten er ikke funnet.

Oljedirektoratets «Ressursrapport Leting 2018» blir lagt fram i Stavanger torsdag. I rapporten slår direktoratet fast at det er mye olje og gass igjen på norsk sokkel, og at produksjonen etter mer enn 50 års virksomhet fortsatt kommer til å øke framover.

Men skal produksjonen opprettholdes på samme nivå etter midten av 2020-tallet, må det gjøres nye og større funn.

– I denne rapporten legger vi blant annet fram en oppdatert oversikt over uoppdagede petroleumsressurser på sokkelen. Den viser at etter mer enn 50 års virksomhet er rundt 55 prosent av forventede olje- og gassressurser ennå ikke produsert. Av disse er litt under halvparten ikke engang funnet, sier letedirektør Torgeir Stordal.

40 Johan Castberg-felt

Anslagene til direktoratet viser at det ennå finnes uoppdagede ressurser på 4.000 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter – tilsvarende rundt 40 Johan Castberg-felt. Direktoratet mener at rundt to tredeler av de uoppdagede ressursene befinner seg i Barentshavet, mens resten er fordelt på Nordsjøen og Norskehavet.

Oljedirektoratet konkluderer med at det er lønnsomt å lete i alle havområdene på norsk sokkel. Beregningene viser at letevirksomheten er lønnsom i alle havområder, og at den har tilført samfunnet betydelige verdier.

1.000 letekroner som investeres i Nordsjøen, gir nærmere 3.000 kroner tilbake. Leteaktiviteten i Barentshavet gir 2.100 kroner og i Norskehavet 1.300 kroner per investerte 1.000 kroner, har direktoratet regnet ut.

Stordal understreker at det er viktig at selskapene fortsetter å lete aktivt i både kjente og mindre kjente områder, og at et mangfold av aktører bidrar til dette.

I rapporten peker direktoratet på at for å få utnyttet ressursene må økt kunnskap, bedre data, ny teknologi og nye arbeidsmetoder anvendes. Denne kombinasjonen vil i sum føre til at nye funn også vil være lønnsomme.

– Knuser «fantasiforestillinger»

Hos Norsk olje og gass – interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for oljeselskaper og leverandører på norsk sokkel – står jubelen i taket etter at ressursrapporten ble lagt fram.

– Oljedirektoratets eksperter slår fast det vi har sagt hele tiden, at leting etter olje og gass er sterkt lønnsomt, sier Tommy Hansen, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Norsk olje og gass.

Han mener at rapporten tilbakeviser påstandene fra oljemotstandere om at olje- og gassvirksomhet ikke er lønnsomt.

– Oljedirektoratets utregninger viser at oljemotstandernes påstander om manglende lønnsomhet i letevirksomhet er rene fantasifortellinger. Alle deler av olje- og gassnæringen er sterkt lønnsomt for Norge, understreker Hansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.