BYGG

Halverte resultatet: – Stor usikkerhet knyttet til fremtidige markedsutsikter

Uforutsigbarhet rundt prisøkninger, rentenivå, energipriser og statlige bevilgninger er blant faktorene som vil være utslagsgivende for AF-Gruppen fremover.

AF-Gruppen fikk et resultat før skatt på 103 millioner kroner i tredje kvartal 2023, mot 263 millioner kroner i samme periode året før.
AF-Gruppen fikk et resultat før skatt på 103 millioner kroner i tredje kvartal 2023, mot 263 millioner kroner i samme periode året før. Foto: Max Emanuelson
10. nov. 2023 - 08:16

Entreprenør- og industrikonsernet AF-Gruppen la fredag frem resultater for årets tredje kvartal. 

Selskapet fikk et resultat før skatt på 103 millioner kroner i tredje kvartal 2023, mot et resultat før skatt på 263 millioner kroner i samme periode året før.

– AF-Gruppen leverer under forventning i tredje kvartal, og vi har varierende prestasjoner i enhetene våre, sier konsernsjef Amund Tøftum i forbindelse med rapporten.

Selskapet har virksomhet innen eiendom, bygg, anlegg, miljø, energi og offshore, og de har om lag 5500 ansatte i Norge, Sverige, Litauen og Storbritannia. 

– Utfordringene i Sverige fortsetter, samtidig har vi gjort nedjustering av prosjektestimatet på et offshore-prosjekt. På tross av dette leverer mange enheter solide prestasjoner, med sterke resultatbidrag fra virksomhetsområdene anlegg og energi og miljø, sier Tøftum.

Usikre utsikter

Omsetningen var 6907 millioner kroner i perioden, mot 7537 millioner kroner i tilsvarende kvartal i 2022. Driftsresultatet endte på 128 millioner kroner for kvartalet, mot 271 millioner kroner i samme periode i fjor. 

Samlet ordrereserve ved utgangen av årets tredje kvartal var 41.864 millioner kroner, en økning på 5,4 prosent fra samme kvartal i 2022, som endte med 39.716 millioner kroner.

Det er stor usikkerhet knyttet til fremtidige markedsutsikter, opplyser selskapet. 

Geopolitisk uro, høy inflasjon og stigende renter fortsetter å prege makrobildet i Norge og internasjonalt. Samtidig har kronekursen holdt seg svak mot andre sentrale valutaer dette kvartalet. Uforutsigbarhet rundt prisøkninger, rentenivå, energipriser og statlige bevilgninger er blant faktorene som vil være utslagsgivende fremover, heter det videre. 

Omsetningsvekst

AF er en av Norges største aktører i anleggsmarkedet, med både offentlige og private kunder. Prosjektporteføljen inkluderer vei, bane, bru, havn, flyplass, tunnel, fundamentering, rehabilitering og nybygg av betongkonstruksjoner, kraft og energi, samt landanlegg for olje og gass.

Anlegg hadde høy aktivitet og leverer et svært godt resultat i tredje kvartal, med sterke prestasjoner fra flere enheter, opplyses det. Anleggsvirksomheten hadde en omsetning på 1680 millioner kroner, mot 1462 millioner kroner i fjor. Det representerer en vekst på 15 prosent. 

Selskapet rapporterer at divisjonen «Energi og miljø» økte aktivitetsnivået i tredje kvartal med 46 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og har samlet sett et godt resultat.

AF Energi leverer en betydelig omsetningsvekst i kvartalet, og høy aktivitet og god drift i prosjektene bidrar til et godt resultat i kvartalet. AF Decom har økt aktivitetsnivået i tredje kvartal, sammenlignet med samme kvartal i fjor, og leverer et godt resultat, heter det videre. 

Lave salgstall

– Markedssentimentet for virksomhetsområdet Eiendom er svakt. Økte renter påvirker boligsalget negativt og har bidratt til lave salgstall i kvartalet, opplyses det.

Det ble inngått salgskontrakter på fem boliger i kvartalet, mot 89 i samme periode i fjor, hvorav AF Gruppens andel er to.

Selskapet hadde seks boligprosjekter under produksjon ved utgangen av kvartalet. Totalt antall enheter i produksjon var 920, hvor Af Gruppens andel er 422. Salgsgraden i igangsatte prosjekter ligger på 77 prosent.

Oslo 20231024. Bilde av Elkem sin logo på kontor bygget ved Skøyen.Foto: Frederik Ringnes / NTB
Les også

Dropper utbytte etter nytt svakt kvartal

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.