INDUSTRI

Halden-bedriften sa takk og farvel til Kina - nå produserer de i Norge i stedet

Og åpnet akkurat en flunkende ny avdeling.

En typisk Teknotherm-kjølemaskin med tilhørende eltavle. Det er eltavle-produksjonen som nå er hentet hjem til Norge.
En typisk Teknotherm-kjølemaskin med tilhørende eltavle. Det er eltavle-produksjonen som nå er hentet hjem til Norge. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
18. mai 2016 - 08:29

HALDEN: I årevis hadde Teknotherm Marine fått produsert eltavlene til sine standard-kjøleløsninger for skip hos en ekstern leverandør i Kina, men i løpet av høsten i fjor skjedde det noe. 

Kalkylene pekte alle i samme retning: Dette kan vi gjøre billigere i Norge med minst like høy kvalitet.

Jon Aksel Brynildsen overtok direktørstolen i oktober. Rundt nyttår var arbeiderne på verkstedet i Halden i sving med norskproduserte eltavler, og etter noen måneder med testproduksjon er konklusjonen klar: Dette lar seg gjøre. 

Standardtavler 

Vel å merke er det snakk om eltavler til standardanleggene som produseres i Kina. Spesialanleggene som produseres i Norge har hatt norskproduserte eltavler hele veien. 

– Dette er selvfølgelig noe vi er veldig stolte av, og det er ingen tvil om at vi leverer høy kvalitet. Kundene skal aldri være redde for at de får noen B-vare fra oss, og når vi klarer å lage det kostnadseffektivt i Norge sammenliknet med Kina, har gutta i produksjonen her lov til å være stolte. 

Investerer tross trange tider: Teknotherm-fabrikken har akkurat investert i en ny lakkboks, slik at de kan lakkere produktene sine selv. <i>Foto: Stein Jarle Olsen</i>
Investerer tross trange tider: Teknotherm-fabrikken har akkurat investert i en ny lakkboks, slik at de kan lakkere produktene sine selv. Foto: Stein Jarle Olsen

– Det er nok mulig å kjøpe det enda litt billigere i Kina enn det vi har fått, men da er ikke kvaliteten akseptabel for oss - og kvaliteten er jo det vi lever av, sier Brynildsen. 

Vis mer

Bevarer arbeidsplasser 

Han sier at de merker nedgangen i offshoremarkedet godt, men at en blomstrende fiskeindustri veier noe opp.

Teknotherm har heller ikke ansatt noen nye for å produsere eltavlene, men Brynildsen sier hjemflyttingen heller bidrar til å bevare arbeidsplassene som allerede produserer eltavler på fabrikken. 

Og det er Tron Bjerke og Arild Strøm i eltavleverkstedet glade for. 

– Den dagen vi tok tilbake den delen av produksjonen som ble gjort i Kina, det var en stolt dag for oss alle. Nå er det på en måte opp til oss å bevise at det kan fortsette å lønne seg å gjøre det i Norge. Og vi håper vi kan gjøre dette i minst 10 år til, ler de.

Teknotherm Marine opprettet en fabrikk i Wuxi i Kina i 2008, og den skal fortsette å produsere det Brynildsen kaller standardprodukter.

Teknotherm-sjefen sier valutakursen selvfølgelig er en vesentlig faktor for at produksjon i Norge igjen er blitt konkurransedyktig. Det gjør at et plutselig kronehopp vil gjøre at man kan måtte revurdere produksjonsflyttingen.

Samtidig kan det også bli aktuelt å gjøre mer flytting hjem. 

Teknotherm-sjef Jon Aksel Brynhildsen (t.h) hentet hjem eltavle-produksjon til Norge. Det ga mer aktivitet på verkstedet for Tron Bjerke og Arild Strøm. <i>Foto: Stein Jarle Olsen</i>
Teknotherm-sjef Jon Aksel Brynhildsen (t.h) hentet hjem eltavle-produksjon til Norge. Det ga mer aktivitet på verkstedet for Tron Bjerke og Arild Strøm. Foto: Stein Jarle Olsen

– Det vi har hentet hjem nå er jo produksjon for kunder i Europa. Men vi evaluerer i disse dager hvorvidt det kan være mulig å flytte hjem produksjon av elskap også for eksport til Kina. Det er selvfølgelig ikke enkelt å eksportere til Kina, med sertifiseringskrav og liknende, men det er noe vi ser på og har begynt å få mer klarhet i, sier Brynildsen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Åpner nytt kontor 

Selskapet hans har akkurat opprettet en ny HVAC-avdeling i Bergen. I disse dager har de signert 14 personer, hvorav åtte er ingeniører eller sivilingeniører. I løpet av tredje kvartal skal de ha signert tre til. 

– Vi fikk enorm respons på disse stillingene, i alle fall et tresifret antall. Og det er jo ingen tvil om at mange av dem kom fra oljebransjen. Det er ikke ofte du kan velge fra øverste hylle, så sånn sett er det jo et fantastisk tidspunkt å ansette på. 

Han sier selskapet benytter nedgangen i markedet til å utvikle nye og forbedrede produkter. 

– En kjølemaskin er jo en omvendt varmepumpe, og COP-begrepet gjelder jo også for oss. Jo mer energieffektive løsninger vi klarer å lage, jo mer drivstoff sparer kundene våre. Du får i pose og sekk - du både sparer penger og får lavere miljøpåvirkning, sier Brynildsen.

Teknotherm ser nå på muligheten for å flytte hjem produksjon av tavler også for eksport til Kina. <i>Foto: Stein Jarle Olsen</i>
Teknotherm ser nå på muligheten for å flytte hjem produksjon av tavler også for eksport til Kina. Foto: Stein Jarle Olsen
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.