KRAFT

- Haga må kutte svinger

Jannicke Nilsen
8. apr. 2008 - 07:02

- Å få på plass et marked for grønne sertifikater i 2010 er i beste fall optimistisk.

Slik beskriver assisterende direktør i EBL, Øyvind Håbrekke olje- og energiministerens ambisjon om å få til handel med grønne sertifikater mellom Norge og Sverige allerede i 2010.

Bransjen bekymret

Årsaken er de mange byråkratiske prosessene som står før tur før et grønt marked kan stables på beina, og sertifikater fra fornybar energi kan handles mellom Norge og Sverige.

At arbeidet med grønt marked tar tid er velkjent.

Lite om framdrift

I forrige uke sa imidlertid olje- og energiminister Åslaug Haga at hennes ambisjon var å få på plass et grønt marked allerede fra 2010. Men EBL synes det kommer urovekkende lite informasjon fra regjeringen om framdriften.

- Det er mange skritt som skal tas før dette marked endelig er på plass, og med alle stegene i disse prosessene, kommer 2012 veldig fort. Det er mulig å kjøre de formelle prosessene raskere, om man jobber hardt med de ulike trinnene parallelt. Men så lenge de ikke har kommet til reelle forhandlinger, bør ingen være overrasket over at bransjen nå er bekymret, sier Håbrekke.

Trenger ikke vente

Sverige jobber med å avklare sine forpliktelser i forhold til EUs fornybardirektiv. Sverige må blant annet øke produksjonen av fornybar energi med rundt 20 TWh. Etter at direktivet er vedtatt, skal byrdene fordeles på de ulike sektorene, som energi og transportsektoren i Sverige.

Før et felles marked kan etableres, må både norske og svenske lovforslag utarbeides, sendes på høring og behandles i Stortinget og i Riksdagen.

- Hvis vi i tillegg skal vente på at Norge får avklart sine forpliktelser i EUs fornybardirektiv gjennom EØS-avtalen, da snakker vi virkelig om at det vil ta tid, sier Håbrekke.

Jobber langsiktig

Mens politikerne jobber mot 2020, da EUs krav skal innfris, trenger energibransjen å sette inn støtet nå. Håbrekke minner om at et kraftverk gjerne tar ti år å realisere.

Håbrekke har selv erfaring olje- og energidepartementet, som statssekretær i perioden da Einar Steensnæs (KrF) var statsråd. Han råder Haga til å presse hardt på, og "kappe svinger" i arbeidet med et grønt sertifikatmarked.

- Kapp svinger

- Det er nå slik at departement gjerne er opptatt av formaliteter og liker å ta et steg av gangen. Men i denne prosessen er vi avhenginge av parallell jobbing med de ulike stegene i prosessen. Vi er avhengige av to statsråder som setter politisk trykk på sine apparater på hver sin side av grensen, sier Håbrekke.

I utgangspunktet fikk Norge et signal om at 2012 var et naturlig år å koble det svenske markedet for sertifikater sammen med et norskt marked.

Senere har både statssekretær Guri Størvold, og nå før helgen olje- og energiminister Åslaug Haga, sagt at regjeringen har ambisjoner om å få stablet et felles grønt marked på beina i 2010.

Les også:
- Grønt marked fra 2010
Grønt marked doblet grønn produksjon
Grønt energimarked må vente til 2012
Diskuterer grønt marked
Nok et hinder for grønt marked
- Ikke grønt marked i Europa

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.