IT

Hacker tappet førerkortregisteret i Danmark

Vekker internasjonal oppsikt.

To menn er pågrepet i forbindelse med det spektakulære datainnbruddet i Danmark.
To menn er pågrepet i forbindelse med det spektakulære datainnbruddet i Danmark. Bilde: Colourbox
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
7. juni 2013 - 10:56

Hackere har i fem måneder hatt tilgang til servere hos it-leverandøren CSC i Danmark.

Her har de blant annet lastet ned personnumre fra det danske førerkortregisteret og opplysninger om etterlyste personer i Schengen-registrene.

Politiet har ikke funnet endringer i registrene, men det kan heller ikke utelukkes at de kan ha blitt endret, melder Versjon2.

Les også: Nettrafikken tredobles på fem år

– Alvorlig

Samme serveranlegg til CSC huser en rekke offentlige registre i Danmark. Blant annet registre til Det sentrale personregister, danske skattemyndigheter og moderniseringsstyrelsen.

Det er ikke konstatert at gjerningsmennene har hatt adgang til disse registrene, men det kan heller ikke utelukkes, ifølge Rigspolitiet.

– Det er snakk om et alvorlig brudd på it-sikkerheten som skal være rundt politiets registre og som vi forventer at CSC til enhver tid sikrer. Derfor ser politiet på saken med største alvor. Det er naturligvis helt uakseptabelt av det har vært mulig å få adgang til politiets registre til tross for de meget høye sikkerhetsstandarder som vi krever og forventer av vår leverandør, sier sjefen for Rigspolitiet,  Jens Henrik Højbjerg i pressemeldingen.

Omfattende etterforskning

Politiet har ikke funnet noe som tyder på at opplysningene er blitt misbrukt.

Rigspolitiet har bedt om bistand fra Politiets Efterretningstjeneste for å etterforske datainnbruddet ytterligere. Også Center for cybersikkerhet, under det danske forsvarets etterretningstjeneste skal bistå.

– Formålet med undersøkelsene er dels å vurdere omfanget av sikkerhetsbruddet og om andre offentlige it-systemer kan være berørt, dels å sikre at det gjennomføres nødvendige sikkerhetsforanstaltninger på bakgrunn av saken, sier Jakob Scharf, sjef for Politiets Efterretningstjeneste i Danmark.

Flere pågrepet

En svensk statsborger er mistenkt i saken. Mannen er pågrepet i Sverige i forbindelse med en annen sak, og dansk politi har bedt om å få ham utlevert.

Politiet i København har også pågrepet en annen mann som er mistenkt for å ha en forbindelse til saken.

Saken har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Blant omtaler Daily Mail og Washington Post saken.

Les også:

Slik jobber de for å lykkes i Silicon Valley

Denne alarmen både ser, hører og snakker

Den ultimate oppskriften på IT-sikkerhet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.