FORSVAR

Guterres ønsker FN-forbud mot våpen styrt av kunstig intelligens

FNs generalsekretær sier kunstig intelligens kan true global fred og sikkerhet og ber verdens land om å etablere regelverk for å hindre kaos og ødeleggelser.

– Vi må enes om det generelle prinsippet å aldri fjerne den menneskelige handlefriheten og kontrollen over atomvåpen, sier FNs generalsekretær António Guterres.
– Vi må enes om det generelle prinsippet å aldri fjerne den menneskelige handlefriheten og kontrollen over atomvåpen, sier FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Khalil Senosi/AP/NTB
19. juli 2023 - 06:20

FNs sikkerhetsråd hadde tirsdag sitt første møte med kunstig intelligens (KI) som tema.

Generalsekretær António Guterres ønsker at medlemslandene innen 2026 får på plass en bindene pakt for å forby dødelige autonome våpensystemer.

Det kan medføre veldig alvorlige konsekvenser for verdensfreden dersom FN-landene ikke samles om sikre vern mot ondskapsfull bruk.

– KI vil påvirke alle områder av livet vårt. Generativ KI har enormt potensial for både godhet og ondskap i stor skala, sa han.

Systemfeil og uærlige hensikter

På den positive siden trakk han fram mulighetene for å avdekke voldsmønstre eller sikre at våpenhviler overholdes. Guterres nevnte også at kunstig intelligens kan bidra i kampen mot kreft og global fattigdom.

Samtidig advarer han om at terrorister og stater med uærlige hensikter kan forårsake forferdelige nivåer av død og ødeleggelse.

Feil i systemer for kunstig intelligens kan også skape kaos, spesielt hvis teknologien brukes i tilknytning til atomvåpensystemer og bioteknologi.

– Vi må enes om det generelle prinsippet å aldri fjerne den menneskelige handlefriheten og kontrollen over atomvåpen, sier Guterres.

Guterres ønsker at FN-landene blir enige om et veikart for disse spørsmålene i løpet av året. Han ønsker en global tilsynsmyndighet etter modell av Det internasjonale atomenergibyrået og Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart.

Toppmøte i år

Storbritannia er senere i år vertskap for et toppmøte om kunstig intelligens. Landets utenriksminister James Cleverly understreket under sikkerhetsrådsmøtet tirsdag at KI både kan styrke og forstyrre den globale stabiliteten.

– Det utfordrer våre grunnleggende antakelser om forsvar og avskrekking. Det reiser også moralske problemstillinger om hvem som skal holdes ansvarlig for avgjørelser med dødelig utfall på slagmarken, sier han.

EU-kommissær Kadri Simson sendte brev til Olje- og energimister Terje Aasland og resten av regjeringen tidligere i år, med en forventing om fornybardirektivet tas inn i EØS-avtalen.
Les også

Aasland har svart EU på «trusselbrev» om fornybardirektiv

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.