OFFSHORE

Gulltopp - flaks for Gullfaks

Anders J. Steensen
2. mai 2006 - 15:32

Bergen: Gulltopp er et nøkkelprosjekt for lang levetid på Gullfaks.

Den ca. 10 kilometer lange brønnen Gulltopp bores fra Gullfaks A og inn i en struktur som ligger i periferien av Gullfaks-feltet. Blir denne vellykket, kan det bety at Gullfaks stenger ned først i 2030.

Lønnsomme - ulønnsomme

Dersom brønnen blir vellykket, kan flere mindre reservoaerer som ligger i randsonenen rundt Gullfaks-feltet dreneres fra plattformen, uten å måtte gå veien om undervannsinstallasjoner.

– Dette er meget viktig for å oppnå økt oljeutvinning på Gullfaks. De små oljefeltene rundt ville sannsynligvis ikke være lønnsomme med undervannsutbygginger. Men med en brønn fra plattformen er det mulig å få helt andre kostnader. Bare tenk på hva vi sparer i leie av borerigg, sier Trond Sørstrønen Justad, som leder prosjektet i Statoil.Nesten horisontalt

Utfordringene er mange. Det vanskeligste er den høye vinklen på brønnen og at den horisontale seksjonen begynner svært høyt oppe i reservoaret. I boring er det slik at boring vertikalt er 0 grader, men horisontalt er 90 grader. Utfordringen er å få selve borestrengen til å gå ned i brønnen, fordi det eneste som driver boret fremover er tyngdekraften.

– Vi har brukt en metode hvor selve borestrengen flyter i hullet. Dette har vært vanskelig fordi vi også må unngå at formasjonene rundt brønne ikke bryter sammen, særlig utfordrende har det vært mellom 3300 meter og 4100 meter ned i brønnen. Der har formasjonene rast ut, og vi måtte bore på nytt, forteller prosjektlederen.Måtte bruke plast

Et annet vanskelig tema er komplettering, eller ferdigstilling av brønnen. Da skal det settes et fôringsrør og monteres et produksjonsrør inne i denne. For å få dette til må Statoil ty til en løsning med lavfriksjon polymerer. Det er ikke brukt tidligere på norsk sokkel. Avstandsstykker i dette materialet settes med jevne mellomrom ned i brønnen, slik at produksjonsrøret glir lett på plass.

– Dette har ikke vært helt enkelt, men vi lærer av de erfaringene vi høster her. Neste gang en slik operasjon skal gjennomføres, vet vi bedre, understreker Justad.

Dersom Gulltopp lykkes, har det klart å få til produksjon fra et reservoar i en annen lisens til en syvendel av prisen for hva en undervannsløsning hadde kostet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.