OFFSHORE

Gulltopp - brønn i bånn

Anders J. Steensen
23. aug. 2004 - 08:04

I oktober vil Statoil starte boringen av en 11 kilometer lang brønn fra Gullfaks A inn i en annen påvist forekomst, Gulltopp.

Dette blir den lengste produksjonsbrønnen boret fra en oljeinstallasjon til havs. Den store utfordringen ved brønnen er at den ligger relativt grunt.

Dette er særlig vanskelig når foringsrøret i brønnen skal settes på plass, fordi helningsvinkelen i brønnen er nesten horisontal. Dermed er det liten hjelp å få fra tyngdekraften. I stedet for å hjelpe, virker den snarere i mot oss. Røret vil rett og slett grave seg ned i hullets underside.

- Problemet løses ved at vi flyter røret ned, forteller Øyvind Reinertsen. Dette er en teknikk som er velkjent for legging av rør i vann. Røret plugges i enden og flyter i vannet og slammet nedover i den borede brønnen. Når foringsrøret er kommet på plass kompletteres brønnen på vanlig måte.

En annen utfordring er den store lengden. Boreoperatøren må være ekstra påpasselig når han borer for at ikke boret skal kile seg fast i de mange forkastningene som ligger mellom Gullfaks A og Gulltopp-reservoaret. I tillegg beslaglegger Gulltopp boreriggen om bord på Gullfaks A i lang tid. Det betyr at det ikke er mulig å bore andre brønner fra Gullfaks A mens Gulltopp bores.

- Det som er viktig for oss er å få drenert et felt som ligger nær et annet oljefelt fra en eksisterende infrastruktur. Blir denne brønnen vellykket er det meget god økonomi i prosjektet, siden vi unngår en undervannsinstallasjon, påpeker Reinertsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.