KRAFT

– Grunn til å frykte Gazprom

TYSK EKSPERT: Reinhard Veser er politisk redaktør i den store tyske avisen Frankfurter Allgeimeine Zeitung. Han har ansvar for å dekke hendelser fra Russland og det tidligere Øst-Europa.
TYSK EKSPERT: Reinhard Veser er politisk redaktør i den store tyske avisen Frankfurter Allgeimeine Zeitung. Han har ansvar for å dekke hendelser fra Russland og det tidligere Øst-Europa.Bilde: Frankfurter Allgemeine Zeitung

– Det er grunn til å engste seg, advarer Reinhard Veser.

Han hevder at Gazprom er et instrument til den russiske utenrikspolitikken.

– Problemet er ikke at Gazprom ønsker å tjene penger på gassen sin, men at selskapet helt åpenbart ønsker å utøve politisk innflytelse. Et eksempel på dette er hva Gazprom gjorde i Ukraina da de stenget gassforsyningen.

Europeisk frykt for gass-OPEC

Miljøforkjemper frykter konsekvensene

Hele Shtokman-regninga til Oslo og Paris

En brikke

Gazprom er ifølge Veser bare en brikke i et større spill for russiske myndigheter.

– Kreml oppfører seg også på lignende måte innen andre segmenter, sier Veser, og nevner hvordan russiske myndigheter har oppført seg i forhold til leveranser av olje til Litauen, vin til Georgia og Moldova og i forhold til kjøttleveranser til Polen.Vanskelig å gjennomføre

Veser frykter konsekvensene dersom det blir etablert et gass-OPEC med Russland bak spakene.

– Hvis det blir slik, er det virkelig grunn til å engste seg. Men spørsmålet er om dette i praksis kan la seg gjøre. Et relevant spørsmål i denne sammenhengen er om interessene til de viktigste potensielle medlemslandene i et slikt kartell – Russland, Qatar og Algerie – kan komme til enighet slik at det over tid blir mulig å føre forhandlinger. Det er heller ikke sikkert et slikt samarbeid vil la seg gjennomføre på grunn av tekniske og juridiske elementer. Gass selges gjennom langsiktige leveringsavtaler. Dette gjør det vanskelig å samarbeide om gassalg, sier Veser.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.