KARRIERE

Gründerne svekkes i Norge

BLIR FÆRRE: Vegard Wollan (Atmel) og Geir Førre (Chipcon) har greid det, men Norge daler på lista over land det er godt å være gründer i.
BLIR FÆRRE: Vegard Wollan (Atmel) og Geir Førre (Chipcon) har greid det, men Norge daler på lista over land det er godt å være gründer i. Bilde: Espen Leirset

6,5 prosent av den voksne befolkningen (18-64 år) i Norge var involvert i gründervirksomhet i fjor. Andelen er den laveste siden 2000, og Norge nærmer seg gjennomsnittet for EU.

I 2006 var til sammenligning 9,1 prosent av befolkningen involvert i entreprenøriell aktivitet.

Gode dager

Nedgangen forklares med at vi har det ganske godt her i landet. Norge har hatt en høy økonomisk vekst, antall konkurser er på sitt laveste nivå på 14 år, og arbeidsledigheten er lav.

Det er konkurranse om arbeidskraften og press på lønningene. I tillegg har renten økt, og den forventes å øke enda mer. Dermed svekkes lysten og øvrige insentiver hos den enkelte til innovativ aktivitet og til å etablere egen virksomhet.

GEM (Global Entrepreneurship Monitor) er et internasjonalt forskningsprosjekt. Den norske delen av rapporten er det Handelshøgskolen i Bodø og Kunnskapsparken i Bodø som er ansvarlige for.

Ni land bedre

Selv om det de to siste årene er blitt stadig blir færre gründere i Norge, er vi fortsatt blant Europas mest entreprenørielle land. Kun ni land (Island, Portugal, Jugoslavia, Irland, Spania, Kroatia, Finland, Ungarn og Sveits) har en høyere målt aktivitet.

Rapporten konkluderer med at andelen som tror de vil starte egen virksomhet innen tre år synker kraftig, fra 20 prosent i 2006 til 15 prosent i 2007. Andelen som ser gode forretningsmuligheter synker også.

Fotballyd

Undersøkelsen viser også at det er færre nordmenn enn tidligere som tror de har det som skal til for å bli en god entreprenør.

Blant gründerprosjekter som ble trukket fram i forbindelse med GEM-presentasjonen tirsdag, er gründerbedriften SquareHead Technology som har utviklet en helt ny mikrofonteknologi.

Denne gjør det mulig for TV-produsenter å ta opp lyd av det som blir sagt ute på en fotballbane, uten at spillerne har mikrofoner på seg.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.