KARRIERE

Gründere med pangstart

GRÜNDERE MED GLØD: På kurset Pangstart lærer studenter å skrive en forretningsplan best mulig.
GRÜNDERE MED GLØD: På kurset Pangstart lærer studenter å skrive en forretningsplan best mulig.
Truls Tunmo
8. nov. 2006 - 07:35

Korsang gir effektivitet

Korsang er minst like viktig for de ansattes helse og trivsel som mosjon. Dette viser en ny svensk doktoravhandling med tittelen ”Syng, syng for livet”, lagt frem ved Luleå tekniske universitet av Dorotea Lindstrøm. Hun peker på at mennesker som synger i kor tar mer bevisste avgjørelser og bruker sin kompetanse på arbeidsplassen mer effektivt. En av grunnene skal være at sangere opplever å ha mer overskudd, og i følge Lindstrøm er det dermed lettere å lære nye ting samtidig som fleksibiliteten stiger.

Jobbmobbing halvert

Forsker Ståle Einarsen fastslår at antall tilfeller av mobbing på arbeidsplassen går ned. Forklaringen er bedre økonomiske tider.


– For det første har det i løpet av de siste 15 årene vært økt fokus på temaet mobbing på jobb. Det har vært gjennomført tiltak, og man kan snakke om problemene. Samtidig er situasjonen i dag en annen enn den var for 15 år siden. Økonomien er bedre. Arbeidsledigheten er lav og det er lettere å skifte jobb hvis du mistrives på jobben, sier Einarsen til bladet Arbeidsmiljø.

Oslo kommune arrangerer nettopp kurset Pangstart i samarbeid med Innovasjon Norge og Akershus fylkeskommune.

Til kurset inviteres seks utvalgte, ferske gründere til å la studenter utarbeide deres forretningsplaner.

Studentene kommer fra Universitetet i Oslo (UiO), Høgskolen i Oslo (HiO), Høgskolen i Akershus (Hiak), Handelshøyskolen BI og Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås (UMB).Konkurranse

Kursdeltagerne skal konkurrere gruppevis om å lage den beste forretningsplanen, men blir ikke premiert med annet enn heder og ære. Det er heller ikke det som er viktig for deltagerne, ifølge Pangstarts prosjektleder Giert von der Lippe.

– Det er deltagelsen på kurset i seg selv som er motivasjonen. Gjennom fem hektiske dager med spennende arbeid og sosiale aktiviteter får deltagerne verdifull erfaring de vi ha stor glede av videre, sier von der Lippe til Aftenposten.Mye forskjellig

Mange ulike forretningsideer var representert i Pangstartkurset. Blant andre fikk fiskestangkanonen FishHunter mye skryt. Anordningen monteres på en fiskestang og skyter kroken av gårde ved hjelp av gass.

Gründer er Arwe Fotland, som ble overrasket over både entusiasme og dyktighet i arbeidsgruppen sin som entusiastisk skrev forretningsplan for oppfinnelsen.

Knallgøy

– Dette er knallgøy. Det gir oss masse erfaring, og det er veldig givende å få jobbe med et virkelig prosjekt. I tillegg blir dette en god oppføring på CV-en, sier kursdeltager Daniel Pinnås fra entreprenørskolen på BI.

Prosjektleder Giert von der Lippe mener det viktigste for kommende gründere er å utarbeide en god forretningsplan.

– En briljant ide er lite verdt hvis man ikke vet hvordan den skal lanseres på markedet. Satt på spissen er for eksempel piggdekk en utmerket oppfinnelse, men produktet vil neppe selge godt hvis man retter seg mot billister i Afrika. Det er viktig å planlegge godt og kjenne det potensielle markedet, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.